Očekuje se 20 do 50 mm kiše po m2

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović istakao je da se danas i sutra očekuju dalje padavine.
Najavljene količine padavina bile bi između 20 i 50 milimetara, pre svega u centralnim, istočnim i južnim krajevima, dok bi na istoku lokalno mogle biti i nešto više od prognoziranih, rekao je Mihajlović Tanjugu.
U ostalim delovima zemlje očekuje se da padne između 10 i 30 milimetara, dodao je Mihajlović.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, zbog najavljenih velikih padavina, pozvala preduzeća i agencije iz svog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava.
S obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji, ona je pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu sve plansko-preventivne mere i budu spremne da reaguju u skladu sa razvojem situacije.
Hidrolog RHMZ-a Dejan Vlatković ističe da u ovom trenutku nema opasnosti, jer su reke u nivou srednjih i niskih vodostaja.
Naglašava da će na području zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Srbije biti umerenih i većih porasta vodostaja, sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplave.
U bujičnim vodotokovima reka na tim područjima, dodaje, moglo bi da dođe do manjih lokalnih izlivanja.
„Dali smo upozorenje pre tri dana i javna preduzeća su preduzela neophodne mere“, rekao je Vlatković.
Poboljšanje hidrološke situacije se očekuje od četvrka, dodao je Vlatković.
Izvor: tanjug