Od 1. decembra malinari kreću u proteste

Na sastanku održanom u Priboju, Upravni odbor Udruženja malinara Zlatiborskog okruga doneo je odluku o radikalizaciji protesta nakon današnjeg isticanja roka za odgovor na njihove zahteve upućene Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije. Tim povodom Upravni odbor je dobio mandat od malinara da formira krizni štab udruženja, koji će večeras odlučiti koje će zakonske oblike građanskih protesta započeti od 1.decembra na celoj teritoriji Zapadne Srbije.
U Svečanoj sali pribojskog Doma kulture koja je bila premala da primi sve zainteresovane malinare, predstavnici Udruženja su upoznali prisutne sa svim fazama pregovora koji su otpočeli sa Ministarstvom poljoprivrede još u junu ove godine.

Malinari nisu krili ogorčenost zbog monopola velikih hladnjačara kao i činjenicom da u najtežoj godini za njih Vlada Srbije nije izašla u susret ni jednom zahtevu po pitanju formiranja Nacionalnog saveta za malinu i utvrđivanja minimalne otkupne cene.

Udruženje malinara „Limske doline“ koje čine proizvođači iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, za dve godine ekspanzije ove grane voćarstva , okupilo je više od 2.000 članova i kao jedno od najbrojnijih udruženja u zemlji priključuje se protestima u cilju spašavanja proizvodnje maline koja je jedan od glavnih izvora prihoda u ovom ruralnom delu jugozapadne Srbije.

Prema najavama malinara Zlatiborskog okruga, sem protesta i blokada saobraćajnica, udruženje će u slučaju nastavka indolentnog odnosa Vlade Srbije ka ovom pitanju, preduzeti i mere internacionalizacije problema kroz prezentaciju prikupljenih dokaza o moonopolističkom položaju velikih hladnjačara i ugroženosti skoro pola miliona ljudi čija osnovan egzistencija zavisi od zasada maline.
PP Media