Od ponedeljka javni uvid u Nacrt uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Uvac

Nova Varoš – Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da će od sutra omogućiti javni uvid u Nacrt uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ kojom su predviđene nove zaštitne mere poput definisanja roka za prelazak na električni pogon motornih čamaca i drugih plovila koja zagađuju životnu sredinu.

Uvačko jezero, foto: Zlatarinfo

Navodeći da će Nacrt uredbe biti na uvidu javnosti 20 dana posle čega će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici, resorna ministarka Irena Vujović pozvala je zainteresovane da se uključe u donošenje novog akta, „kako bi se na najbolji način sagledali svi potencijalni problemi i adekvatno zaštitila naša prirodna dobra“.

Dodala je da će nakon revizije biti povećana površina pod zaštitom sa 7.543 hektara na 11.746 hektara, kao i da će biti uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

PP Media