Opština Nova Varoš pokriva kamatu na poljoprivredne kredite

Nova Varoš – Opština Nova Varoš subvencionisaće i ove godine kamatu na kratkoročne bankarske kredite registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Za tu namenu u lokalnom agrarnom budžetu opredeljeno je pola miliona dinara, a ugovor je nedavno potpisan sa OTP Bankom, koja je, baš kao i lane, dostavila najpovoljniju ponudu.

Foto: A.Rovčanin

Zahvaljujući ovoj meri iz programa opštinske agrarne politike, poljoprivrednici će kod poslovne banke imati mogućnost da podignu kredit u iznosima od 120.000 do 500.000 dinara, rok otplate je do 12 meseci, a sve troškove kamate snosiće lokalna samouprava. Mera se sprovodi do utroška sredstava, a rok za njenu realizaciju je kraj 2022.

-Sa primenom mere kreditne podrške startovalo se još 2014. godine i od tada se godišnje iz opštinske kase izdvajaju sredstva u iznosu do pola miliona dinara, a u zavisnosti od interesovanja poljoprivrednih proizvođača. Ukupne investicije ostvarene zahvaljujući primeni ove mere do sada su dostigle cifru od blizu 26.000.000 dinara – kaže za „Varoške novine“ Milinko Šaponjić iz opštinske poljoprivredne službe.

U lokalnoj samoupravi, međutim, ne mogu da procene koliko bi vlasnika gazdinstava ovog puta moglo da iskoristi subvencije za kamate na poljoprivredne kredite. U nekom ranijem periodu bilo ih je pedesetak godišnje, ali je u prethodne dve bile nešto slabije interesovanje, što je, kako ocenjuju u Opštini, verovatno posledica globalne pandemije Covida 19.

-Mera je generalno imala efekta i dala je dobre rezultate. Poljoprivrednici su subvencionisane kredite do sada najviše koristili za investicije u proizvodnji, nabavku obrtnih sredstava, mehanizacije i opreme, kvalitetnih grla stoke, repromaterijala za setvu, rezervnih delova, goriva, hrane za životinje, opreme za preradu mleka i voća i slično – podseća Šaponjić.

Ova mera je samo jedan segment pomoći selu. Opštinski agrarni budžet za 2022. je 13,4 miliona dinara, što je za četiri miliona dinara više nego lane. Ove godine su sa šest na skoro osam miliona dinara povećana sredstva i za meru subvencionisanja kupovine opreme i nabavku poljoprivredne mehanizacije, koju godišnje iskoristi i do 150 poljoprivrednih proizvođača. Lokalna samouprava već duži period finansira i usluge veštačkog osemenjavanja krava, a za realizaciju ove mere samo iz ovogodišnjeg budžeta opredeljeno je 3,6 miliona dinara. Opština već tradicionalno organizuje i posete najvećim sajamskim manifestacijama ovog tipa u zemlji, a domaćin je i brojnih radionica i edukacija kojima se unapređuju znanja ovdašnjih poljoprivrednika, posebno voćara, stočara i pčelara.

Nova Varoš, inače, ima više od 2.500 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

-Poslednjih godina sve je više mlađih od 40 godina i žena među nosiocima poljoprivrednih gazdinstava. Jedan od razloga je i taj što upravo oni imaju prednost prilikom dodele subvencija od strane lokalne samouprave i države – kaže Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj.

Izvor: Varoške novine i PP Media