BNV: Ugradnja kamene ploče u „Fatihov most“

Prijepolje – Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća održao je danas konferenciju za novinare na Fatihovom mostu u  Prijepolju na kojoj je još jednom zatražena ugradnja kamene ploče sa istorijskim podacima o  mostu u rekonstruisani most.

Član Izvršnog odbora BNV dr. Nadir Dacić je na konferenciji rekao da je istorija Fatihovogmosta veoma duga i da ga je sagradio sultan Mehmed Fatih o čemu svedoče dokumenta koja se nalaze u turskom državnom arhivu u Istanbulu.

– U jednom od tih dokumenata se kaže da su u gradu Prijepolju postojala dva važna mosta, jedan na reci Lim a drugi na reci Mileševci. Od njih je limski most funkcionalniji i važniji u pogledu transporta. Ovaj most je izgradio sultan Mehmed Fatih. Most na Limu u Šarampovu pominje se i 1485. godine u opširnom popisu hercegovačkog sandžaka za vilajet Prijepolje u kome se kaže da je zajednica od 11 hrišćana bila zadužena za čuvanje mosta na Limu koji je podigao sultan Mehmed Fatih. Most je u jednom periodu bio granični prelaz između dva velika carstva koja su bila prisutna na ovom području, to su Osmansko i Austrougarsko. Desnu obalu Lima su držali  Osmanlije a levu  Austrougari.  Most je tokom svoje povesti  više puta rušen i obnavljan. Prilikom najveće poplave na ovim prostorima za koju se zna a koja se desila 1896. godine, porušen je i Fatihov most. Obnova je počela oko 1904. godine, projekat su uradili turski inžinjeri, obnovu finansirale turske vlasti a radove su izveli domaći majstori. Izgradnja mosta je završena 1909. godine. Tom prilikom u most je ugrađena i jedna kamena ploča sa natpisom na osmanskom koja o tome svedoči. Na ploči piše: Izgradnja novog mosta završena je u vrijeme sultana Mehmed Hana V 1325. hidžretske odnosno 1909. godine. Most je ponovo porušen 1915. godine od strane srpske i crnogorske vojske prilikom njihovog povlačenja iz Prijepolja, nakon ulaska austrijske vojske u Prijepolje. Кamenje  koje je prosuto po Limu, Prijepoljci su odnosili i od njega pravili kuće i druge objekte. Кamenu ploču sa natpisom pronašao je Murat Avdagić, koji je živio u blizini mosta, odnio je kući i čuvao izvjesno vrijeme, da bi prilikom izgradnje porodične kuće 30-ih godina prošlog vijeka tu ploču ugradio u zid svoje kuće gdje se i danas nalazi. S obzirom da je zadnjih nekoliko godina vršena rekonstrukcija mosta, BNV je prije nekoliko mjeseci pokrenulo inicijativu da se kamena ploča iz 1909. godine ponovo vrati i ugradi u most, jer je to jedini očuvani artefakt iz tog perioda. Smatramo da bi time, ne samo most i naselje Šarampov dobili na značaju, nego i cijelo Prijepolje. Obratili smo  se  tim  povodom  opštini  Prijepolje,  koja  je  odgovorila  da  će  zatražiti  mišljenje  nadležnih  institucija. Obratili su se Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Кraljevu i dobili odgovor u kome im se sugeriše da se kamena ploča ugradi u most. Međutim, već nekoliko mjeseci predsjednik opštinePrijepolje  skriva  odgovor koji je dobio od pomenutog Zavoda iz nama nepoznatih razloga. Tražimo da se štoprije uvaži inicijativa BNV i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Кraljevu –rekao je dr. Dacić.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća nedavno je i utvrdio predlog odluke u kojem se za most u naselju Šarampov, opština Prijepolje utvrđuje tradicionalni naziv -„Fatihov most“. Most u naselju  Šarampov u opštini  Prijepolje podignut je u  15.  veku za vreme vladavine osmanskog sultana Mehmeda  II  Fatiha. Most je tokom svoje viševekovne istorije puno puta rušen i obnavljan,  a trenutno se nalazi u fazi rekonstrukcije.Većina dokumenata koji potvrđuju da je objekat pod nazivom „Veliki most“ u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih se nalaze u istanbulskom državnom arhivu, a među najznačajnijim su Osmanski popis ušuržija u kazi Prijepolje u Hercegovačkom sandžaku i Sumarni katastarski popis sandžaka Bosna 1468/69.Iz podataka dostupnih u sačuvanim dokumentimazaključuje se da je sultan Mehmed II Fatih naložio podizanje mosta u Prijepolju sredinom 15. vijeka, a da je most izgrađen oko 1463. godine.

PP Media