Opština Nova Varoš prodaje pogon od 12.740 kvadrata bivše “Inove”

Nova Varoš – Opština Nova Varoš započeće uskoro postupak prodaje blizu 13.000 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora u industrijskoj zoni u Кokinom Brodu, odlučeno je na poslednjoj sednici Opštinskog veća Nova Varoš.

Industrijska zona u Kokinom Brodu, foto: Varoške novine

Кako pišu “Varoške novine”, većnici su ovu odluku doneli jednoglasno, a nakon više propalih pokušaja zakupa i pokretanja proizvodnog procesa u ovom delu nekadašnje fabrike nameštaja „Inova“. Ni pismo o namerama koje je Opštinskom veću nedavno uputila beogradska kompanija „Triniti Group Internacional“ zainteresovana da zakupi ovaj prostor radi obavljanja privredne delatnosti, većnicima nije ulilo nadu da se radi o dovoljno „jakom“ investitoru. A koji bi se u novovaroškom kraju zadržao na „duže staze“ i obezbedio posao za veći broj radnika.

-Reč je o firmi koja se bavi primarnom preradom drveta. Prema mojim saznanjima, preduzeće je registrovano 2019.godine, ima svega dvoje zaposlenih i ne poseduje proizvodni, odnosno, poslovni prostor. Posluje sa godišnjim prihodom od četiri miliona dinara. Zbog svega ovoga, trebalo bi da budemo oprezni u donošenju odluke o eventualnom zakupu – rekao je na 21. sednici Opštinskog veća Danko Pušičić, većnik za oblast privrede.

Кako bi i u budućnosti izbegli razmatranje ovakvih ili sličnih zahteva o zakupu, a sa ciljem da se problem trajno reši, predsednik opštine Radosav Vasiljević, uz saglasnost svih većnika, predložio je da se deo hale investitorima ponudi na prodaju.

-Do sada nismo imali sreće sa turskim investitorima. Ovo nam je umesto dobre opštinske investicije postala „omča oko vrata“ i problem moramo hitno rešavati. Nedopustivo je da prostor od 12.740 kvadrata bude neiskorišćen, a lokalna samouprava bez para po ovom osnovu. A u situaciji kada bi se možda prodajom moglo doći do nekog ozbiljnog ulagača, koji bi pokrenuo proizvodnju i zaposlio deo naših sugrađana sa evidencije tržišta rada – predsednik opštine Radosav Vasiljević i za „Varoške novine“ pojašnjava da će procedura prodaje putem licitacije uslediti nakon što se stručnim veštačenjem proceni vrednost hala i definiše početna prodajna cena ovog dela opštinske imovine u Кokinom Brodu.

Inače, industrijski kompleks nekadašnje „Inove“ u vlasništvu Opštine Nova Varoš nalazi se od 2015.godine. Od ukupno 30.000 kvadrata fabričkih pogona i poslovnog prostora, 13.200 nalazi se u zakupu domaćeg preduzeća za proizvodnju konditorskih proizvoda „Avdić“, a za 4.600 kvadrata kao zakupnik se vodi takođe novovaroška firma „Omo-prom“. Preostali deo industrijske zone, koji uskoro ide na prodaju, bio je u zakupu najpre istanbulske kompanije za preradu drveta „Ista Yapi san“, odnosno, posrednika „Mercer trade“, a od juna 2020. do prošle godine firme za preradu bukovine „ESB Plus Beograd“. Obe su jedno vreme uspešno poslovale i redovno izmirivale sve obaveze i solidne zarade za više od stotinu zaposlenih, a onda zapale u finansijsku dubiozu, zbog, kako su tvrdili, nedostatka sirovine i repromaterijala.

Varoške novine