Oronuli „Valter“ godinama čeka na sanaciju – da li je škola ogledalo prijepoljske vlasti?

Prijepolje – Osnovna škola “Vladimir Perić Valter” koja se nalazi u samom srcu Prijepolja u jako je lošem stanju. Prozori polomljeni, fasada oronula, toaleti dotrajali, slika je najveće osmoljetke u gradu na Limu, koju pohađa oko 950 učenika, a koja je svoj 192. rođendan proslavila 6. aprila.

Tužna slika najveće gradske škole u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

U obnovu škola širom zemlje, država je tokom poslednjih nekoliko godina uložila na stotine miliona evra. Među brojnim rekonstrisanim obrazovnim ustanova u Zlatiborskom okrugu su i škole u Novoj Varoši i Priboju. Međutim, za razliku od susednih opština, uporkos dobroj volji Vlade Srbije u Prijepolju je sasvim drugačije stanje. Naime, još pre pet godina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, obezbedila je novac za rekonstrukciju Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“, ipak do danas ništa nije urađeno a projekat se nije pomakao sa početne, mrtve tačke. Roditelji, dece koja pohađaju časove u „Valteru“ krivca za ovako stanje vide u menadžemntu škole, a sa roditeljima su donekle saglasni i čelni ljudi iz lokalne samouprave.

– Ovo je bruka i sramota za ljude koji vode školu, a i Opštinu. Svaki dan strepim kada mi deca odlaze na časove. Vidite i sami kako škola izgleda, prozori su polomljeni, a fasada sa unutrašnje strane školskog dvorišta se urušava. Fiskulturna sala je priča za sebe – stakla na njoj su ispucala, pa se često deca žale da je parket mokar kada kiša pada. Jeli treba neko dete da bude povređeno, pa da se nadležni sete da obnove školu – revoltirano kaže Milica, čije dvoje dece pohađa ovu obrazovnu ustanovu i dodaje da jedinu svetlu stvar u ovoj školi prestavlja nastavni kadar koji je bez greške i za svaku pohvalu.

Oronula osmoljetka u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

Prema rečima predsednika opštine Prijepolje Vladimira Babića, sredstva za obnovu škole su još davno obezbeđena, a lokalna samouprava radiće na tome da se ubrza realizacija projekta još tokom ove godine.

– Priču o sanaciji škole slušam dugo godina, ali se nije pomaklo sa mrtve tačke. Škola još uvek nije objedinila parcelu na kojoj treba da bude objekat adaptiran – navodi predsednik Opštine Vladimir Babić.

Direktor škole Milinko Mićović, kazao je nedavno medijima da je najveći deo objekta ozakonjen, ali da tek nakon konverzije zemljišta, postupak može da krene dalje. On je naveo i da škola nije stručna za određene aktivnosti, te da bi glavnu ulogu u obnovi trebalo da preuzme lokalna samouprava.

Kako bi se ceo proces ubrzao, predsednik Skupštine opštine Prijepolje, Izudin Šantić, smatra da se nešto pod hitno mora menjati u odnosu lokalne samouprave prema direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima, među koje spada u škola „Vladimir Perić Valter“.

– U „Valteru“ ama baš ništa nije učinjeno za sve ove godine. Mi smo odlučili sada da menjamo odnos, da mi idemo ka školi, da ne čekamo da se seti direktor da kaže da nije ništa uradio, da izbegava na sve moguće načine, već da mi pokrenemo i ubrzamo celu priču – naglasio je Šantić.

Osnovna škola “Vladimir Perić Valter” je počela sa radom davne 1830. godine. Sadašnji naziv škola dobija nakon Drugog svetskog rata, po narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru. Pored matične škole u Prijepolju, postoje i izdvojena odeljenja u Zalugu, Dušmanićima, Kučinu i Džurovu. Nastavu ukupno pohađa oko 950 učenika raspoređenih u 44 odeljenja.

PP Media