Opština nudi u zakup 1.400 hektara poljoprivrednog zemljišta

Nova Varoš – Opština Nova Varoš ponudila je u zakup na 15 godina ukupno 1.400 hektara pašnjaka i oranica u državnoj svojini. Rok za prijavu je 19.oktobar, a oglas o zakupu objavnjen je na zvaničnom sajtu Opštine, www.novavaros.rs.

Ilustracija, foto: A.Rovčanin

U zakup se nude 332 parcele različite površine i kvaliteta širom opštine. Početna cena zakupa kreće se u rasponu od 262 do 12.485 dinara po hektaru, a izlicitirani iznos zakupnine plaća se na godišnjem nivou. Prema propisanim uslovima, zemljište koje se izdaje u zakup može se koristiti isključivo za poljoprivrednu proizvodnju i nemože se davati u podzakup.

Pravo učešća u javnom nadmetanju imaju pravna i fizička lica koja su upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu najmanje tri godine. Zainteresovana fizička lica moraju da imaju prebivalište najmanje tri godine na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja sprovodi javno nadmetanje, kao i najmanje 0,5 hektara u svom vlasništvu i parcelu koja se graniči sa zemljištem koje je predmet zakupa. Pravno lice, pak, mora da ima sedište na teritoriji opštine Nova Varoš, da je vlasnik najmanje deset hektara u katastarskoj opštini u kojoj planira da zakupi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

-Interesovanje raste, pa je u poslenjih pet godina ovde zakupljeno skoro 500 hektara poljoprivrednog zemljišta , od čega samo prošle godine 279 hektara. Ovo su brojke koje raduju, posebno ukoliko se zna da se desetak godina pre toga na oglas bukvalno niko nije javljao- kažu u opštinskoj upravi.

Varoške novine i PP Media