Opština pomaže žene na selu

Prijepolje – Opština Prijepolje raspisala je javni poziv za dodelu podsticaja za ekonomsko osnaživanje žena u  oblasti ruralne ekonomije.

Foto: A.Rovčanin

Ovo je samo jedna u nizu mera koje lokalna samouprava raspisuje u cilju ruralnog razvoja. Namenjena je mladim poljoprivrednicama, do 45 godina starosti,  nosiocima  poljoprivrednog gazdinstva koje je registrovano najkasnije  do 1. juna ove godine.

– Ukupan budžet za ovu meru je 1.500.000.00 dinara , što znači da bi trebalo 10 najbolje rangiranih mladih poljoprivrednica da dobije po 150.00.00 dinara za nabavku nove opreme i mehanizacije u oblasti stočarstva, biljne proizvodnje i zaštite bilja, pčelarstva. Sve zavisi od njihovih potreba, ali izuzetno je širok spekat investicija – ističe Ifet Hamzić ispred Službe za poljoprivredu opštine Prijepolje.

Žene koje su koristile ova sredstva u poslednje dve godine nemaju pravo da konkurišu, dok žene koje su koristile sredstva  lokalnog budžeta po nekom drugom osnovu, mogu konkurisati i biće adekvatno bodovane, objašnjava Hamzić.

Ifet Hamzić – Služba za poljoprivredu opštine Prijepolje, foto: PP Media

– Nama je cilj da pronađemo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom , da ih pokušamo ekonomski osnažiti i dati početni impuls  da postanu konkurentni na tržištu, naročito u oblasti povrtarstva i stočarstva ; da se za par godina registruju u APR i započnu sopstveni biznis u oblasti agrara – ističe Hamzić.

Obzirom da je maksimalni iznos podsticaja po ovom osnovu 150.000.00 dinara, ukoliko se radi o većoj investiciji, korisnice razliku uplaćuju sa svojih namenskih računa na račune dobavljača – pojašnjava Hamzić.

Detaljnije informacije o konkursu zainteresovane poljoprivrednice mogu pronaći na sajtu opštine Prijepolje.

PP Media