Mečka sa tri mečića upala na hranilište kod Nove Varoši

Nova Varoš – Još jednom se potrvdilo da su novovaroške šume pune divljači, i da iznenađenje za lovce može stići onda kad ga najmanje očekuju. Oni su već po tradiciji postavili hranilište za divlje svinje, ali su u njega ušetali nezvani gosti i to u proširenom sastavu i sve pojeli.

Medvedi se gostili na hranilištu kod Nove Varoši, foto: Rina

“Svake godine hranilište napunimo kukuruzom zbog divljih svinja i kako bi kontrolisali šta se dešava postavili smo kamere na dva mesta. Sinoć nam je stigao signal da ima nekog na hranilištu i dok smo očekivali svinje ugledali smo mečku sa tri mečića. Dok nisu pojele i zadnje zrno kukuruza nisu izašle sa hranilišta”, izjavio je za RINU Jordan Džekulić član LU “Кozomor”.

Inače, pojava mečki u ovom kraju nije retkost, jer su upravo lovci imali još jedan nemio događaj pre nekoliko meseci kada je mečka prišla drvetu i razvalila hranilicu koja je bila postavljena za šumske životinje. Strah je prisutan i kod meštana jer je hranilište Кrst na kom se pojavila mečka sa tri mečeta od prvih kuća udaljeno samo 700 metara.

“Izaći u šetnju oko kuće za nas je postala prava lutrija, kako je krenulo u ovim selima biće više mečki nego ljudi. Strah nas je za živote, ali i za imanje. Dešavalo se često u obližnjim selima da naprave štetu na stočnom fondu, da kolju ovce i ruše pčelinjake. Više se one očigledno ničiga ne plaše, u potrazi za hranom sada silaze među ljude”, kažu meštani.

Кako kažu, nadaju se da ove mečke u njihovom selu ne odskaču od proseka i da će uskoro utonuti u zimski san, kako bi mogli bar malo da odahnu.

Rina i PP Media