Opština Priboj i dnevni list “Blic” organizuju čišćenje Potpećkog jezera

Priboj – Među prvim opštinama u Srbiji koje su reagovale na veliku akciju dnevnog lista Blic  „ Očisitimo reke i jezera od đubreta“ je i opština Priboj, koja formirala eko-tim koji će izvršiti pripreme i u sredu 26. juna u saradnji sa Blicom sprovesti veliku akciju uklanjanja plutajućeg otpada na Potpećkom jezeru.

Na inicijativu predsednika opštine Priboj ovim timom će koordinirati Dragan Ljeljen pomoćnik predsednika za odnose sa javnošću i ruralni razvoj, dok su članovi ovog tela direktori JКP „Usluga“ Priboj i Turističke organizacije, koordinator Кancelarije za mlade Priboj, predsednici ekoloških udruženja „Jastreb“ i „Primus“ iz Priboja.

Tim ima zadatak da u saradnji sa Blicom sprovede u sledećih sedam dana medijsku kampanju na pripremi i masovnosti akcije čišćenja, čime bi se ujedno značajno podigao i nivo svesti šire javnosti o problemu zagađenja Limskog sliva i svih vodotokova u Srbiji.

Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića akciju koju je pokrenuo Blic lokalna smaouprava je odmah podržala.

– Ova akcija se idealno uklapa u naše već započete aktivnosti na sanaciji gorućeg ekološkog problema celog Polimlja, a to je plutajući otpad. Priboj je u saradnji sa opštinom Bijelo Polje u martu otpočeo prekogranični projekat “Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti” koji realizuju, JКP “Usluga” Priboj i NVO Euromost iz Bijelog Polja, a koji se finansira od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020. Druga eko-aktivnost počinje sa realizacijom ovih dana, reč je o projekatu Udruženja građana „Jastreb“ iz Priboja „ Eko mreža za zasutavljanje plutajućeg otpada na Potpećkom jezeru“ koji će sufinansirati opština Priboj do kraja tekuće  godine. Očekujem da ovaj tim koji smo formirali izvršiti sve pripremno-organizacione radnje za veliku akciju čišćenja u sredu 26.juna i u saradnji sa Blicom medijskom kampanjom omasovi akciju i tom sinergijom doprineti poboljšanju katastrofanog stanja na Potpećkom jezeru – istakao je Rvović.

Formiran eko tim koji će kordinirati akcijom čišćenja Potpećkog jezera, foto: www.ppmedia.rs G.Reković

Opština Priboj je najugroženija lokalna smouprava u slivu Lima, jer se u Potpećkom jezeru  koje se nalazi svega 6 kilometara uzvodno od gradskog jezgra novog dela grada, generiše plutajući otpad koji stigne iz 5 opština u Crnoj Gori od kojih ni jedna nema sanitarnu deponiju kao i otpad sa najčuvenije srpske nesanitarne gradske deponije „Stanjevina“ koja se nalazi na samoj obali Lima u Prijepolju. Desetine hiljada kubnih metara plutajućeg otpada koji svake godine stigne do  Potpećkog jezera ozbiljno kontaminiraju životnu sredinu u opštini  Priboj, čime su njeni stanovnici izloženi negativnim uticajima na prirodno okruženje i trpe najveću štetu od svih 7 opština u slivu Lima u sve tri države kroz koje protiče ova planinska reka.

PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *