Opština Prijepolje finansijski pomogla sedam mladih poljoprivrednica

Prijepolje – Sedam žena, nosilaca registrovanog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva iz Prijepolja, danas je potpisalo Ugovore o dodeli subvencija za ekonomsko osnaživanje žena u oblasti ruralne ekonomije. Za ove namene, iz opštinskog budžeta utrošeno je nešto više od milion dinara, od ukupno opredeljenih 2 miliona za subvencije po osnovu ovog javnog poziva.

Foto: A.Rovčanin

Podsticaji za ekonomsko osnaživanje žena u oblasti ruralne ekonomije u opštini Prijepolje se dodeljuju već četvrtu godinu za redom. Programom podrške za sprovođenje mera ruralne politike i politike ruralnog razvoja 2022. godine, za ove mere opredeljeno je ukupno 2 miliona dinara. Na javni poziv za dodelu podsticaja za ekonomsko osnaživanje žena konkurisalo je 8 žena, nosilaca RPG, starosti do 45 godina, a sedam je dobilo sredstva. Jedna žena je odbijena jer u momentu konkurisanja imala navršenih 45 godina i dva meseca.

– Mi ćemo u narednoj godini imati subvencije da osnažimo one koji su već snažni, kojima malo treba da stignu do gotovog proizvoda, što nam je i cilj, da imamo više robnih proizvođača i u oblasti poljoprivrede, ali i u drugim oblastima – kazao je predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić. 

Maksimalan iznos sredstava koje su žene mogle dobiti za unapređenje biljne ili stočarske proizvodnje je 150.000 dinara. Elma Bjelak iz Orašca konkurisala je za agregat koji će joj olakšati rad na farmi krava.

– Кod nas u selu često nestaje struje. Imamo 16 grla krava tako da će mi dobro doći za mužu. Trenutno prodajemo sir, a planiramo ako se pojavi i neka mlekara da predajemo i mleko itiče objašnjava Elma i dodaje da je poljoprivredna proizvodnja težak, ali  u poslednje vreme isplativ posao.

Tema razgovora prilikom potpisivanja ugovora o dodeli sredstava između žena poljoprivrednica, predstavnika izvršne vlasti i Službe za poljoprivredu između ostalog bila je – kako definisati uslove konkursa da što više žena može konkurisati, da li pomeriti starosnu granicu i u kom pravcu usmeriti buduće podsticaje kako bi žene dodatno bile osnažene.

PP Media