Organska proizvodnja oživela planinska sela (video)

Između planina Jadovnika i Čemernice, preko obrnonaka Zlatara na razdaljini dugoj čak 70 kilometara i nadmorskoj visini od 1200 metara agronom Jekoslav Purić iz Nove Varoši na površini od 60 hektara organski uzgaja dve vrste retkih žitarica, heljdu i speltu te na taj način slovi za najvećeg proizvođača ovih kultura u zemlji. Svoje proizvode kaže plasira od Priboja pa sve do Subotice,a nisu retki kupci ni iz susednih zemalja, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Ove žitarice, odlično podnose oštriju klimu i otpornije su na bolesti od pšenice, to je i glavni razlog zbog kojeg je Purić svoje “poverenje” poklonio njima i iz godine u godinu više od dve decenije povećava površine koje seje.

Jekoslav Purić poljoprivredni proizvođač, foto: www.ppmedia.rs


– Seme spelte posejano je na 34 hektara dok se heljda nalazi na 26 hektara. Narod se sve više opredeljuje zdravom načinu ishrane gde se smanjuje upotreba belog brašna a povećava potrošnja drugih žitarica pre svih spelte i heljde- u dahu zbori starina Jekoslav Purić koji i ako gazi sedmu deceniju života vešto barata traktorom.
Očekivani prinosi po hektru kreću se od 1,2 tone za heljdu do 3,5 tone za speltu naglašava Jekoslav i dodaje da kompletan rod završi u silosima gde se nakon sušenja melje zatim pakuje i sprema za tržište.
Pored organske proizvodnje žitarica ovaj planinski kraj poznat je i po proizvodnji krompira. Dobrivoje Karaklajić poljoprivredni proizvođač iz Ivanjice u svojoj fabrici na otvorenom zasadio je semenski krompir na površini od 15 hektara. Već nekoliko godina loša cena ove kulture na tržištu prouzrokovala je to da je ove godine Dobrivoje značajno smanjio svoj zasad.
– Zbog loše tržišne cene prosto sam nateran da smanjim svoj zasad. Proizvodnja je jako skupa a otkupna cena krompira izuztno niska tako da je racunica slaba – jada je Karaklajić.
I ako prema podatcima prijepoljske filijale Zavoda za zapošljavanje ima blizu dve hiljade novovarošana bez posla, retko ko od njih je spreman zavrnuti rukave i ugaljati ruke zemljom te stoga Jekoslav i Dobrivoje radnu snagu pronalaze u susednoj Sjenici.

Nadničar Aldin Ibrović iz Kladnice svakodnevno prelazi desetine kilometara kako bi u cik zore stigao na imanje i prionuo na posao jer kaže u Sjenici posla nema.
– Naporno jeste ali mora da se radi, gazde su kažu zadovoljne mojim radom a i ja sam zadovoljan kako me plaćaju – ističe Aldin.
PP Media