Osnovna škola Dobrisav Dobrica Rajić iz Bistrice obeležila Savindan

U duhu Svetosavlja sa porukom “volimo, budimo složni, razumni, premeniti, dobronamerni i iskreni” Osnovna škola Dobrisav Dobrica Rajić iz novovaroškog sela Bistrica, prigodnim kulturnim programom u režiji i izvođenju svojih učenika obeležila je školsku slavu Savindan. Stalna migracija stanovništva iz sela u grad nije zaobišla ni ovu sredinu, nekada se u školskim klupama ove osnovne škole nalazilo blizu četiristotine mališana a sada ih je samo njih trideset.
Savindan je dan kada se đaci i nastavnici u školama okreću liku i delu Svetitelja Save, dan kada sve škole u Srbiji i sve srpske škole u svetu slave svog svetitelja, zaštitnika škola, učenika i njihovih učitelja. Tako je bilo i u novovaroškom selu Bistrica, gde je Osnovna škola Dobrisav Dobrica Rajić obeležila školsku slavu.

Prigodnim programom učenici O.Š. Dobrisav Dobrica Rajić obeležili Savindan, foto: www.ppmedia.rs

“Ovo je dan kada se celokupan srpski rod podseti velikih dela Sv.Save koja su osnov srpske kulure i prosvete. Ovo je dan kada se kroz razne programe koji su spremili naši učenici i njihovi učitelji osvrnemo na osobine Sv. Save: upornost, doslednost, vernost svojim idealima, pravednost, iskrenost, čovečnost. I mi, prosvetni radnici, crpimo snagu iz dela Svetog Save, trudimo se da koračamo njegovim putem, trudimo se da budemo primer đacima kako bi i oni učinili isto”, kazala je između ostalog direktorka Osnovne škole Dobrisav Dobrica Rajić, Milada Dragašević.

Direktorka Osnovne škole Dobrisav Dobrica Rajić Milada Dragašević, foto: www.ppmedia.rs


Opština Nova Varoš obezbedila je prigodne poklene za sve učenike škole u Bistrici, a njen predsednik Radosav Vasiljević čestitajući slavu istakao je da će lokalna samouprava nastaviti i dalje da pomaže škole u seoskom područiju kako bi ih sačuvala od zatvaranja.

“Ne tako davno ova škola je brojala mnogo više učenika nego što ima sada te joj zbog toga preti reorganizacija i spajanje sa nekom drugom školom. Obzirom da poseduje kvalitetnu infrastrukturu kao i nastani kadar učinićemo sve da je sačuvamo i da do reorganizacije nedođe” tvrdi Vasiljević, predsednik opštine.

Na obeležavanju Savindana u školi O.Š. Dobrisav Dobrica Rajić prisustvovao i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, foto: www.ppmedia.rs


Pored škole u Bistrici Savindan je obeležen i u drugim novovaroškim osnovnim i srednjim školama.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *