Osveta ribokradica na Limu: Ribočuvarima potpili čamac, pa pokušali da obiju automobil i gurnu ga u jezero

Ribočuvarskoj službi “Balkan Eko Tima” iz Prijepolja u sredu je potopljen čamac, a juče, dok su ribočuvari vadili mrežu koju su u jezeru Potpeć na Limu postavili krivolovci, i oštećen službeni automobil.

Vozilo je, kako se pretpostavlja, još i dobro prošlo u odnosu na ono šta su obijači nameravali sa njim da urade.

U firmi koja je korisnik voda sa ribarskih područja “Zapadna Morava” i “Velika Morava 1” su uvereni da iza ovih nedela stoje ribokradice koje su veoma aktivne na Potpeću.

-U poslednjih mesec dana iz akumulacije Potpeć smo izvukli 1.100 metara mreže koja je ovde, kao i sva ostala alaska sredstva, zabranjena. Nema drugog objašnjenja nego da je potapanje čamaca i oštećenje vozila osveta krivolovaca. Čak smo i sigurni da su automobil hteli da gurnu u jezero – priča za “Blic” Radomir Đerić, šef ribočuvarske službe “Balkan Eko Tima”.

U sredu, priča on, ribočuvari su zatekli svoj čamac potopljen u jezeru. Neko je odsekao drvo za koje je plovilo bilo vezano i na tri mesta probio čamac, najverovatnije sekirom.

-U petak smo drugim čamcem krenuli u patrolu, a vozilo kojim smo došli na jezero smo ostavili blizu brane na Potpeću, tik uz magistralu. U jezeru smo pronašli i iz vode izvukli četiri vezane mreže, ukupne dužine 200 metara, koje su ostavile ribokradice. Po potvratku smo zatekli oštećen službeni automobil sa tragovima obijanja. Ne verujem da su počinioci hteli da ga ukradu ili odnesu nešto iz njega, nego da ga iz osvete gurnu u jezero. Pretpostavljam da su pobegli kada su čuli naš čamac, – kaže Đerić.

Zbog učestalih krađa ribe na Potpeću i spremnosti ribokradica na sve kako bi sputali ribočuvare i domogli se plena iz “Balkan Eko Tima” su juče zatražili stručnu pomoć Policijske uprave Prijepolje.

Izvor: Blic V.Lojanica