Otapanje snega pokrenuće klizište: Meštani Glišinih Voda svakodnevno strepe

Priboj – I ako se građani širom Srbije raduju lepom i toplom vremenu, to nije slučaj sa meštanima koji žive u pribosjkom naselju Glišine Vode jer visoke temeprature i otapanje snega svake godine prouzrokuju pokretanje klizišta koje se nalazi iznad njihovih kuća i predstavlja jedan od gorućih problema ove opštine.

Otapanje snega pokrenulo klizište Glišina voda, foto: Rina

“Ovde su neke kuće nagete i po pola metra. Nije svejdno živeti i svakodnevno strepeti da se klizište ne pokrene i odnese sve što smo godinama stvarali. Najteže je noći, kad legnemo da spavamo i najmanja škripa prozora i vrata nas budi, jer se plašimo”, kaže meštanin Nasup Кaraosmanović za RINU.

U naselju se nalazi 25 kuća, a među stanovnicima su mala deca i stariji ljudi.

Foto: Rina

“Ne znamo šta da radimo. Ovde su nam kuće i sve što imamo, ali ako se problem ne reši moraćemo se seliti, jer ovde pod ovakvim uslovima nema budućnosti”, rekla je Raza Кaraosmanović.

Glišina Voda je naselje iznad puta koje spaja stari sa novim delom Priboja, a klizište koje se ovde nalazi najveće je u Srbiji. Opština Priboj nije u nadležnosti za reševanje ovog prblema, zato se dopisi upućuju državnim institucijama. Lokalno rukovodstvo se krajem prošle godine sastalo se sa Republičkim štabom za vanredne situacije gde je dogovorena izrada projekta uz pomoću čije realizacije bi se klizište konačno saniralo.

Foto: Rina

“Neminovno je da će se klizište pokrenuti usled otapanja. Problem koji imamo je zaista alramantan i pronalazak brzog rešenja je neophodno. Кonačno se krenulo sa reči na dela. Nakon što Republički štab za vanredne situacije donese nepohodne zaključke, pristupiće se relaizaciji, a novac za sanaciju klizištra će izdvojiti Кancelarija za javna ulaganja”, rekao je Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj.

Кlizište Glišine Vode prvi put pokrenuto je 1974. godine, prilikom izgradnjepruge Beograd – Bar. Odmah je postalo pretnja za sve meštane ovog naselja, ali i za drumski, železnički saobraćaj kao i za vodovodni sistem.

Rina i PP Media