Nova Varoš: Volonteri Crvenog krsta pomažu najugroženijima

Nova Varoš – U organizaciji Crvenog krsta i Transfuzije krvi iz Užica u vanrednom stanju, održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Uz sve mere predostrožnosti, koje su propisane od Vlade Republike Srbije a koje smo obezbedili uz pomoć volontera, odziv dobrovoljnih davalaca krvi je bio odličan.

Volonteri novovaroškog Crvenog krsta stižu do najugroženijih sugrađana

Na akciju se odazvalo 76 potencijalnih davalaca krvi, od čega je ovu dragocenu tečnost dalo njih 59. Zbog socijalne distance u predviđenom terminu za davaoce krvi, ostalo je oko 30 – ak naših sugrađana koji su bili zainteresovani da daju krv, ali nisu mogli. Iz ovih razloga, sa Transfuzijom krvi iz Užica smo dogovorili vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 13.05.2020.godine.

Crveni krst Nova Varoš je od proglašenja vanrednog stanja sa svim svojim kapacitetima mobilan i odgovara humanoj misiji na terenu, pomažući najugroženijim sugrađanima da bar malo lakše prebrode stanje pandemije izazvane korona virusom.

-Кontinuirano sa Štabom za vanredne situacije i Centrom za socijalni rad sagledavamo potrebe naših najugroženijih sugrađana na terenu, posebno na seoskom području koje je u našoj opštini veoma razuđeno. Naši volonteri su prisutni na terenu i predano završavaju sve poverene im zadatke. Najugroženijim sugrađanima, koji su većinom koncentrisani na seoskom području podeljeno je 250 paketa sa osnovnim životnim namirnicama. Stizalo se do najudaljenije kuće i dnevno prelazilo do 300 kilometara. Naši volonteri takođe su na terenu delili novčanu pomoć koju je obezbedila opština i Centar za socijalni rad, u iznosu od 3.000,00 dinara domaćinstvima čija ukupna primanja ne prelaze 20.000,00 dinara. Novac se delio na osnovu spiskova i rešenja  Centra za socijalni rad. Novac je dobilo u ovom periodu preko 800 domaćinstava koja su ispunjavala ove kriterijume – navela je u pisanoj izjavi Milena Jojević sekretar novovaroškog Crvenog krsta.

-Na veliki petak, na 4 bankomata, naši volonteri su dezinfikovali iste u jutarnjim časovima u vremenu od 4 do 7 časova i pomagali našim starijim sugrađanima da bezbedno podignu novac kojom prilikom usluge sa bankomata je koristilo 30 najstarijih sugrađana. Na nekoliko punktova u gradu naši volonteri su pomagali da se iz cisterni podele dezinfekciona sredstva našim sugrađanima. U saradnji sa gradskom bibliotekom naši volonteri su po pozivu nosili tražene knjige na adrese naših sugrađana, gde je uručeno 30 knjiga. Na ovaj način najstarijim sugrađanima omogućeno je da na jedan kvalitetniji način provedu vreme u svojim domovima – zaključuje Milena.

Crveni krst Nove Varoši će i dalje u skladu sa potrebama i situacijom na terenu doprinositi da se pandemija izazvana korona virusom što pre završi i život krene u normalnijem pravcu.

PP Media