Otvoren put do manastira na Vodenoj Poljani

U subotu 29. septembra, svečano je otvoren asfaltni put koji povezuje Vodenu Poljanu sa magistralnim putem Nova Varoš – Sjenica. Presecanje vrpce upriličeno je u blizini manastira Svetih iscelitelja Kozme i Damjana, koji je smešten na najlepšem delu Zlatara na 1440 metara nadmorske visine i dva kilometra udaljenog od najvišeg vrha Golo brdo (1627 m).

Ukupna dužina puta je 3.3 kilometra, a izgradnju puta su finansirali Vlada Republike Srbije sa 15.000.000,00 dinara i opština Nova Varoš koja je iz svog budžeta izdvojila 6.500.000,00 dinara.

U ovom radosnom događaju između ostalih učestvovali su predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, njegov zamenik Branko Bjelić, koji su presecanjem vrpce otvorili put, zatim direktor Turističke organizacije Zlatar Branko Pucarević, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije, ktitor manastira profesor dr Mirko Vasiljević.

Obraćajući se prisutnima predsednik Opštine je govorio o prirodnim lepotama Zlatara, o turističkim potencijalima Nove Varoši i planovima za budućnost, rekavši da je lokalnoj samoupravi potrebno još dve godine rada kako bi turistička ponuda bila u punom kapacitetu. Zatim se sabranom narodu obratio i Preosvećeni Vladika Atanasije koji je rekao da je ovo događaj blagodarnosti Bogu za ono što nam je Bog dao i za ono što smo Njegovim blagoslovom i našim trudom stvorili, a ovaj novi asfaltni put do manastira je dokaz saradnje Boga i čoveka. Vladika je naglasio da je ovo delo zajednički prilog obeležavanju osamstotog jubileja života i trajanja manastira Mileševe, jer je Kozmodamjanovska svetinja metoh Mileševe.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su članovi KUD-a novovaroškog Doma kulture, a zatim je u manastirskoj trpezariji upriličena trpeza ljubavi.
Izvor: Eparhija mileševska i PP Media