Paljenje badnjaka ispred crkve u Negbini

Zlatibor/Nova Varoš – U zlatiborskim selima, kao i u celoj Srbiji, danas je obeležen Badnji dan. Kao po starom narodnom običaju pravoslavni vernici odlaze u zoru da seku badnjake koje uveče pale u svojim domovima u znak zdravlja i spasenja svoje porodice. Pored badnjaka koje seku za sebe, meštani Negbine, svake godine seku badnjake za crkvu koje pale u porti na Badnje veče.

Badnjaci spremni ispred crkve u Negbini, foto: PP Media

Iako je u selima ispod Murtenice iz godine u godinu sve manji broj stanovnika, uvek ima neki novi domaćin koji će na Badnje veče preuzeti sve obaveze oko paljenja badnjaka za sledeću godinu. Ovaj običaj već decenijama čuvaju meštani zlatiborskih sela, gde se celo selo okupi na jednom mestu da uz kuvano vino i trubače, pored vatre, dočekaju Božić.

– Već dugi niz godina se na ovaj dan okupljamo ovde kod crkve posvećene rođenju Svetog Jovana Krstitelja u Negbini. I pored teške epidemiološke situacije danas smo se okupili kako bi nastavili tradiciju paljenja badnjaka i pomolili se Bogu. Nadamo se da će se narednih godina rađati više dece a samim tim imati više ljudi u selu – kazao je sveštenik Dragoslav Jaraković.

Pored Negbine, paljenje badnjaka u zlatiborskim selima održava se kod crkve u Dobroselici, Ljubišu, Draglici, Beloj Reci kao i u selima sa druge strane Uvca.

I tako godinama unazad ovdašnji seljaci, kad namire stoku, unesu badnjake u kuću, ručaju sa ukućanima, odlaze u ovu crkvu da pale badnjake i da se pomole Bogu da ih sačuva u narednoj godini.

PP/Media B.Ilic