Patrijarh Porfirije osudio vređanje muslimana u Priboju

Priboj – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije saopštio je sinoć da je sa „tugom, nevericom i ogorčenjem“ pratio uvrede koje su pripadnici pravoslavne vere upućivali sugrađanima islamske veroispovesti.

Patrijarh Porfirije, foto: Sputnjik

„Uveravam našu braću muslimane da najoštrije osudjujemo ovakve postupke“, naveo je patrijarh Porfirije, a prenela Informativna služba SPC.

Prema njegovim rečima, posebno je razočaravajuće što su u takvom nečasnom i opasnom delu učestvovali oni koji takve postupke treba da sprečavaju, ali i, što je veoma zabrinjavajuće, mladi ljudi koji u najlepšim godinama života Božić – najradosniji praznik mira, solidarnosti i ljubavi dočekuju vređajući i preteći svojim sugrađanima, svojim najbližim komšijama.

„Kao neko ko je uvek živeo u nacionalno ili verski mešovitoj sredini, ukazujem da je veoma važno da sveštenici u obraćanju vernicima u hramu, ali i ličnim primerom svedoče da su svaki čovek i svaka žena, bez obzira na veru i naciju, naš bogoliki brat i sestra. Za nas pravoslavne hrišćane samo to je ispravan stav i samo ukoliko tako posupamo i živimo Bog će priznati da smo Njegova deca“, naveo je patrijarh.

PP Media