Počeli 10. „Dani Danila Lazovića” u Priboju – izložbom „Naših deset godina” u Zavičajnom muzeju otvoren festival

Priboj – Deseti, jubilarni festival „Dani Danila Lazovića” započeo je otvaranjem prigodne izložbe „Naših deset godina”, u Galeriji „Nadežda Nada Vitorović” Zavičajnog muzeja Priboj.

Foto: A.Rovčanin

Govoreći o postavci, Slobodanka Klačar, kustos i urednik izložbe, kazala je: „Izložba je zamišljena kao svojevrsni portret samog festivala i predstavlja najznačajnije trenutke u proteklih devet godina. Kroz dokumentarni niz koji čini šezdeset i jedna fotografija u boji, posetioci su mogli da se podsete razvojnog puta festivalskih događanja.
Rastao je i doterivao se jednako kako po broju kandidovanih takmičara tako i po raznovrsnosti i kvalitetu programskih sadržaja. A poseban šarm dolazi od brojne publike o čemu takođe svedoči ova izložba.“

Usledila je dodela nagrada festivala „Dani Danila Lazovića” za izuzetan doprinos razvoju festivala. Priznanje je dobila porodica Lazović, stalni član žirija profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu prof.dr Radovan Knežević, Opština Priboj za nemerljivu podršku i trajno pokroviteljstvo festivala i Ibrahim Ćata Hasanagić, penzionisani urednik i reditelj programa Doma kulture „Pivo Karamatijević”, koji je bio i jedan od inicijatora osnivanja festivala.

Foto: A.Kovačević

„Učestvovali smo u stvaranju jedne predivne manifestacije koja će nadživeti i nas, koja će tokom vremena biti sve značajnija i značajnija i kada nas ne bude bilo,” rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, primajući nagradu.

-Iza nas je deset godina kvalitetnog sadržaja festivala, koji je na kulturnoj lestvici porastao u proteklom periodu. Svih ovih godina smo se trudili da program bude kvalitetan i vredan imena koje nosi.Ovaj jubilarni festival je poseban, baš zato što je ceo program oslikan pozorišnom umetnošću, jednom, pored govorenja poezije, Danilovom velikom ljubavlju, između ostalog je istakla Jelena Novaković, ćerka Danila Lazovića i izvršni producent festivala.

Jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za izuzetan doprinos razvoju festivala profesor FDU iz Beograda, prof.fr Radovan Knežević, stalni član stručnog žirija festivala, podsetio je da prilikom osnivanja, gotovo niko nije verovao da će ovaj festival postati jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji. Opstao je zahvaljujući zaljubljenicima, na prvom mestu Mikiju Damjanoviću, direktoru festivala, predsedniku Opštine Lazaru Rvoviću, i drugim članovima ekipe, kao i publici. Među studentima je vladalo nepoverenje, a sada se otimaju da učestvuju. Mislim da nema ličnosti u kulturnom životu Srbije, a da nije bila u Priboju.
“Živimo u vremenu gde je lepo kazana reč surovo proterana iz javnog života, iz televizije, sa medije, pa čak i iz pozorišta. Najplemenitiji govorni izraz, kao što je kazivanje poezije, osim na takmičenju u Valjevu, neguje se i ovde, što je najznačajniji kulturni domet ove manifestacije, od svih kulturnih manifestacija u Srbiji,” zaključio je prof.dr Knežević.

Program je nastavljen koncertom za klavir pijaniste Stefana Đokovića koji se realizuje kao deo projekta „Sa Mocartom na krilima muzike“, pod pokroviteljstvom prve dame, gospođe Tamare Vučić.
Ovaj projekat popularizuje klasičnu muziku, ali i humanost sa konkretnim ciljem da se kultura vrati u svoj dom, dom kulture. Muzički karavan u saradnji sa fondacijom „Mocart“ ovim projektom podržava rad kulturnih ustanova i očuvanje i popularizaciju klasične muzike.


Program se nastavlja u četvrtak 21. septembra od 19:00 časova u amfiteatru Zavičajnog muzeja u Priboju.

Četvrtak 21.09.2023.

19:00 – Zavičajni muzej Priboj, amfiteatar

Predstava „Što se bore misli moje“
Tekst: Zlata Tipold,- Režija: Nebojša Đorđević i Dragana Obradović
Nezavisna produkcija

20.30 – Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Predstava „Čekaonica“- Režija: Boris Liješević – Atelje 212,Beograd


Petak 22.09.2023.

19.00 – Zavičajni muzej Priboj, amfiteatar
Specijalni program „Reč, dve o Danilu“
Učestvuju: Jelena Novaković, Vojin Ćetković, Dragiša Ćurguz, Mihailo Laptošević, Nataša Radovanović i Pavle Joksimović

20.30 – Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Predstava „Knjiga o Milutinu“ Tekst: Danko Popović
Režija: Egon Savin, Zvezdara teatar, Beograd

Subota 23.09.2023.

19.00 – Ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Svečani muzički program – sastav „Two souls“ i gosti

19.45 – Ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Svečani defile gostiju i učesnika

20.00 – Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Takmičarsko veče. Takmičenje studenata u govorenju poezije.

Proglašenje pobednika.
Dodela nagrade „Povelja Danilo Lazović“ i novčanog dela nagrade.
Organizatori festivala i direktor Milorad Damjanović izrazili su posebno zadovoljstvo što su pored bogatog pozorišnog i umetničkog programa, ove godine u Priboju i velika imena srpske glumačke i umetničke scene i to Petar Božović, kao gost glumac festivala i član stručnog žirija, Ratomir Rale Damjanović, legendarni recitator, pisac i radio novinar kao član stručnog žirija i specijalni gost, Nataša Radovanović, sopran Opere Narodnog pozorišta u Beogradu kao muzički gost i glumac Vojin Ćetković, kao član stručnog žirija i učesnik specijalnog programa „Reč, dve o Danilu…“

PP Media