U Osečina najbolja „Ognjena” Šljivovica

Osečina/Prijepolje – Proteklog vikenda u Osečini održan je 14. Sajam šljiva, najznačajnija manifestacija vezana za šljivu i proizvode od šljive u Srbiji.

U okviru Sajma organizovano je i ocenjivanje kvaliteta rakije, uz Novosadski poljoprivredni sajam, najprestižnije takmičenje ove vrste u Srbiji, na kome su zapažen nastup imali proizvođači rakije iz Prijepolja.

Najznačajnija nagrada na 14. Sajmu šljive, priznanje za najbolju rakiju od šljive u kategoriji registrovanih proizvođača jakih alkoholnioh pića, pripalo je preduzeću „Braća Tomašević“ za šljivovicu proizvedenu 2010. godine u destileriji “ Ognjena“ u Ivanju kod Prijepolja.

Uz šljivovicu, veliku zlatnu medalju osvijila je i „Ognjena“ rakija od jabuke iz 2012. godine.

Medalja za „Ognjenu“, Vukosav Tomašević, suvlasnik preduzeća

Pre samo dve nedelje „Ognjena“ rakije osvojile su najviše ocene za kvalitet i titulu apsolutnog pobednika na Sajmu šljiva u Ugljeviku kod Bijeljine.

Pored „Ognjene“ rakije,u konkurenciji 80 proizvođača koji su na ocenjivanje dostavili čak 198 uzoraka rakije, zlatnim medaljama u Osečini, u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava, okitio se i Šekib Gojak, uzorni domaćin i voćar iz Brodareva. Visoke ocene žirija sastavljenog od eminentnih stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Gojak je zaslužio za šljivovicu i jabukovaču pečene 2016. godine.

Dobra ocena za rakiju Šekiba Gojaka iz Brodareva

U Prijepolje stižu i dve srebrne medalje. Dobitnici su Goran Nestorović za šljivovicu iz 2016. godine i Jugoslav Tmušić, za rakiju od divlje kruške iz iste sezone.

PP Media