Počelo podnošenje zahteva za obnovu i sticanje statusa energetski zaštićenog kupca

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Od 1. decembra počeo je rok za obnovu zahteva za 2020. godinu za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, kako bi se popust na račun za električnu energiju ili gas dobio već za januarski račun.

EDB ; struja ; strujomeri , elektriccno brojilo foto :Dragan Jevremovich

Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje i do 75 kubnih metara gasa mesečno, bez podnošenja zahteva, direktno  mogu ostvariti primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka ali i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda, s tim sto oni za to sami moraju podneti zahtev u nadležnoj službi lokalne samouprave. U novembru u Priboju status energetski ugroženih kupaca steklo je 1313 građana.

Olakšice za plaćanje računa za struju i gas mogu dobiti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda ali oni moraju sami za to podneti zahtev u nadležnoj službi lokalne samouprave. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.571,74 dinara, sa dva i tri člana do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara.

Ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno prirodnog gasa, na sledeći način: domaćinstvo sa jednim članom od 120 kWh mesečno, odnosno 35 metara kubnih gasa; sa dva i tri člana od 160 kWh mesečno ili 45 metara kubnih gasa; sa četiri i pet članova od 200 kWh mesečno ili 60 metara kubnih gasa; sa šest i više članova od 250 kWh mesečno odnosno 75 metara kubnih gasa. Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je potrošnja jednoclanog domacinstva do 480 kw, ostvarice popust od 100 %,  tj 120 kw ; ako je potrosnja el energije do 780 kw, ostvarice popust od 60 kw, a ako je potrosnja preko 780 kw, jednoclano domacinstvo nema pravo na umanjenje mesecne obaveze.

U novembru je u opstini Priboj, 1313 građana ostvarilo pravo na popust za plaćanje elektricne energije. Sredstva za zaštitu ugroženih kupaca obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, koja je za narednu godinu izdvojila milijardu i 560 miliona dinara za energetski ugrozene građane. Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, pa iz Opštinske uprave apeluju da svi oni koji ostvaruju to pravo već moraju pripremiti novi zahtev kako bi im od januara ponovo stizali umanjeni računi.

PP Media