Počeo generalni štrajk u Fapu

Zbog osam i po neisplaćenih plata i pet i po godina nepovezanog radnog staža Oko 300 radnika Fabrike automobila Priboj jutros je u krugu preduzeća započelo generalni štrajk.
Kao minimum zahteva štrajkači traže da im se odmah isplate dve i po plate i poveže ceo radni staž. Pribojske kamiondžije trenutno ispred upravne zgrade čekaju da im se obrati generalni direktor Dragan Zaković.
Generalna obustava rada zakazana je prošlog petka posle neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede gde su zahteve sindikata FAP-a označili kao nerealne.
Sudbinu štrajka – obustavu ili radikalizaciju – opredeliće ishod novog sastanka zakazanog za sutra u Beogradu.
– U petak su nam rekli da će se država potruditi da nam do 1. marta isplati jednu platu, a već jutros nam nude dve plate odmah. Radnici su opravdano sumnjičavi jer se u ranijim pregovorima dešavalo da država ne ispuni obećanje – prenosi Miroslav Mršević, predsednik sindikata „FAP Sloga“ i štrajkačkog odbora.
Većina zaposlenih, kaže Mršević, u slučaju da sutrašnji pregovori ne daju rezultate, zahteva radikalizaciju štrajka, odnosno protesti u centru Priboja ili blokada barske pruge i vitalnih saobraćajnica oko grada. Oko 50 zaposlenih prijavilo se da će štrajkovati glađu.
PP Media