Prijepolje na pragu rešavanja problema upravljanja otpadom

Povodom rešavanja problema upravljanja otpadom u opštini Prijepolje održan je sastanak sa predstvnicima Ministarstva zaštite životne sredine. Na sastanku je donesen zaključak da u narednom periodu lokalna samouprava i pomenuto Ministarstvo rade na sprovođenju najrealnijeg predloga, da se smeće iz opštine Prijepolje deponuje na sanitarnoj deponiji „Duboko“ iz Užica, kako bi nesanitarna deponija Stanjevine, koja predstavlja ogroman problem ovoj opštini mogla da se zatvori.
Iako je opština Prijepolje u proteklom perodu vodila pregovore sa predstavnicima užičke sanitarne deponije „Duboko“ o privremenom odlaganju otpada na toj deponiji, dogovor ipak nije postignut, pa je ova sandžačka opština pomoć zatražila od Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva. Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine na sastanku održanom sa predsednikom opštine Prijepolje Emirom Hašimbegovićem i njegovim saradnicima doneli su zaključak da u narednom periodu zajedničkim snagama krenu sa dogovorima, kako bi smeće iz Prijepolja bilo odlagano u deponiji „Duboko“ iz Užica.
„Obzirom da se nalazimo u veoma teškoj situaciji kada je u pitanju upravljanje otpadom, potrebno je da nam se odlaganje smeća na sanitarnoj deponiji „Duboko“ iz Užica omogući što pre. Na nesanitarnoj deponiji Stanjevine gde trenutno odlažemo otpad ostalo je još veoma malo prostora, svega 1000 tona“, kazao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.
Jedan od zaključaka današnjeg sastanka jeste i to da pomenuto Ministarstvo podrži i pomogne izradu projektne dokumentacije za izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, na kojoj bi odlagale opštine Prijepolje, Priboj, Nova Vraoš i Sjenica, za čiju je izgradnju opština Prijepolje ponudila finansijsko učešće u iznosu od preko 50% sredstava.
„Kapacitet transfer stanice u Novoj Varoši iznosio bi 60 tona dnevno i tu bi postojao recigklažni centar što bi donosilo značajne prihode“, istakao je Milan Stevanović, savetnik državnog sekretara Ministarstva zaštite životne sredine Stane Božović.
Prvog marta na otvaranju transfer stanice u Čačku biće održan sastanak sa predstavnicima deponije „Duboko“ iz Užica gde će predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine insistirati da se Prijepolju omogući da što pre počne sa odlaganjem otpada na toj lokaciji, dodao je Stevanović.
PP Media