Počeo upis prvaka

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počeo je u petak 1. aprila, a može da se upiše svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.Ove godine se upisuju deca rođena od 1.marta 2009. godine do 28. februara 2010. godine, a u tom periodu na teritoriji Republike Srbije rođeno je 69.962 dece, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Da bi dete bilo upisano u prvi razred, roditelji treba da dostave sledeća dokumenata – izvod iz knjige rođenih, prijavu prebivališta, potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa.
Uz dokumentaciju potrebnu za upis, roditelji dostavlja i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta.
Upis učenika trajaće do 31. maja, s tim što škole mogu da vrše upis i posle tog datuma.
Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole, koja može da upiše i dete sa područja druge škole u skladu sa mogućnostima.
U školskoj 2016/2017. godini biće 1.200 više upisane dece u prvi razred u odnosu na prošli školsku godinu.
Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.
Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.
Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Ispitivanje dece sa motoričkim i čulnim smetnjama vrši se uz primenu oblika ispitivanja na koji dete može optimalno da odgovori. U postupku ispitivanja deteta upisanog u školu, škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana ili dodatnom podrškom za obrazovanje.
Jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju i obaveštava školu i roditelje, odnosno staratelje o deci koja su stasala za upis i koja su upisana u školu, kaže se u saopštenju.
PP Media