Podrška oživljavanju proizvodnje u lokalnim samoupravama

Predstavnici 46 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima je i Prijepolje, uz podršku Evropskog programa PROGRES, aktivno će učestvovati u oživljavanju proizvodnje nameštaja od masivnog drveta kroz podršku lokalnoj privredi, poruka je učesnika foruma „Pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta”.
Evropski PROGRES, uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, pomaže lokalnim samoupravama da unaprede konkurentnost i ova inicijativa je upravo dobar primer kako opštine ulažu napore da iskoriste svoj drvni potencijal kao komparativnu prednost“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES. Tindal je dodao da se kroz saradnju javnog i privatnog sektora jača lokalna ekonomija i stvaraju mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, što je posebno važno s obzirom na podatke prema kojima samo petina ljudi iz nedovoljno razvijenih opština radi u drvno-prerađivačkom sektoru.
Govoreći o inicijativi za oživljavanje proizvodnje nameštaja od masivnog drveta u Srbiji, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a Lora Pavlović istakla je da su u realizaciju ove aktivnosti uključeni svi relevantni akteri iz javnog i privatnog sektora, na lokalnom i nacionalnom nivou, kako bi se ostvario povećan izvoz i otvorila nova radna mesta. Ovo je od posebnog značaja za nedovoljno razvijene opštine Srbije u kojima se nalazi oko 46 odsto ukupnog šumskog resursa zemlje.
Akcioni plan sadržaće niz mera podrške sektoru, koje će između ostalog podrazumevati uvođenje podsticajnih finansijskih i nefinansijskih mera podrške proizvođačima nameštaja od masiva, prilagođavanje nastavnih programa u srednjim strukovnim školama, kao i jačanje saradnje državnih organa, jedinica lokalne samouprave, organizacija koje gazduju šumama, proizvođača nameštaja od masiva kao i drugih učesnika u stvaranju lanca vrednosti.
Forum koji su organizovali USAID Projekat održivog lokalnog razvoja i Evropski PROGRES, program koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije (RAS) okupio je predstavnika opština i gradova, predstavnike proizvođača nameštaja, nadležnih državnih institucija i javnih preduzeća.
PP Media