Pojas život spasava

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Priboj u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, organizovao je akciju edukativnog sadržaja, gde su osim letaka i alko-testova svi zainteresovani imali priliku da dobiju mogućnost da oprobaju simulatore koji demonstriraju efekat upotrebe sigurnosnog pojasa, kroz simulaciju čeonog sudara i simulaciju prevrtanja vozila.

Ova dva simulatora postavljena su u samom centru grada, na Trgu FAP-a, i oba služe da edukuju učesnike u saobraćaju o važnosti vezivanja sigurnosnog pojasa u automobilu. Jedan simulator demonstrirao je čeoni sudar, dok je drugi demontrirao efekat prevrtanja automobila. Preko 200 posetilaca se oprobalo na nekom od simulatora.

Veliki broj posetilaca želeo je da se uveri koliko alkohol utiče na ponašanje učesnika u saobraćaju, odnosno njihove reakcije i koordinaciju pokreta. Taj utisak stekli su nošenjem „pijanih naočara“, pokušavajući da izvedu jednostavne radnje, poput hodanja po pravoj liniji ili prolaženje između čunjeva, kako bi se što realističnije prikazale negativne posledice konzumiranja alkohola.

Simulatore saobraćajnih nezgoda danas je isprobao veliki broj posetila, koji su uz to dobili i edukativni materijal, kao i testove za alkohol. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Priboj u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, koja je za cilj zbog masovnosti i velikog broja posetilaca na 55. MOSI „Priboj 2018“ imala preventivno delovanje i edukaciju svih učesnika u saobraćaju o važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa.
PP Media