Održana svečana sednica povodom Dana opštine Prijepolje

Svečanom sednicom Skupštine opštine u velikoj sali Doma kulture, kojoj su pored odbornika prisustvovali građani i brojne zvanice, obeležen je Dan opštine Prijepolje, koji se od 2016. godine odlukom tadašnje skupštine praznuje 7. jula. Tog datuma je grad na Limu prvi put pomenut u pisanim dokumentima iz 1343. godine. Na svečanoj sednici je dodeljeno 15 nagrada i zahvalnica pojedincima i kolektivima, priređen je i bogat kulturno zabavni program.

Sednica je počela himnom „Bože pravde“ u izvođenju članova hora „Sveti kralj Vladislav“, nakon čega je prisutne goste i zvanice pozdravila predsednica lokalnog parlamenta Stana Maković a zatim je prikazan film, u kojem su pobrojane investicije i ulaganja u ovu opštinu tokom minule dve godine.

U obraćanju posvećenom Danu opštine, predsednik Dragoljub Zindović ukazao je na razvoj Prijepolja kroz vekove i potsetio na sačuvane verske i kulturne spomenike koji svedoče o zajedničkom životu različitih vera i nacija na ovom područiju. On se osvrnu i na realizavane i započete investicije koje aktuelna vlast pokušava da realizuje.

– Lepote prošlih vremena treba čuvati, ali imati i jasnu viziju za budućnost. Ova vlast ne želi da izvodi kozmetičke radove, već da sve što uradi bude održivo i dugotrajno. Zato se i stalo sa nekim investicijama, poput mosta u Šarampovu, jer se uvidelo da su napravljeni propusti u njegovoj gradnji davne 1948 godine – kazao je Zindović i najavio da će za nastavak relaizacije projekta sanacije mosta u Šarampovu stići još novca od Kancelarije za javna ulaganja.

Odlazak mladih iz Prijepolja zbog nemogućnosti pronalaska posla jedan je od gorućih problema sa kojim se ova sredina suočava, smatra Zindović i nada se da će najavljana podrška Vlade kompaniji MDG za otvaranje još 200 radnih mesta i početak rada rudnika Čadinje, biti šansa da se bar donekle to promeni.

Nakon obraćanja predsednika usledilo je uručenje nagrada i prizananja za ostavarene uspehe od ličnog i javnog značaja. Nagrada opštine dodeljena je direktoru Muzeja Slavoljubu Pušici za izuzetne rezultate u oblasti muzeologije i kulture. Zahvalnice pripale su Biblioteci „Vuk Karadžić“ i profesoru Muniru Taloviću, a novčane nagrade Bojanu Pušonjiću za rezultate u poljoprivredi, Hamedu Kajeviću za rezultate u atletici i Abelu Duranu, studentu generacije na Građevinskom fakultetu u Beogradu, kao i đacima generacije prijepoljskih osnovnih i srednjih škola.

Svečanoj sednici prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo, zatim predstavnici privrednog i političkog života, verskih zajednica, Policijske uprave i Osnovnog suda u Prijepolju. Od zvanica sa strane sednici su prisustvovali predstavnici nekoliko crnogorskih opština kao i predsednici opština iz Zlatiborskog okruga. On što je bilo primetno jeste da se niko od predstavnika Vlade Srbije nije odazvao upućenom pozivu da prisustvuje svečanoj sednici, već su samo pročitane čestitke koje su upitili ministri, vojni Aleksandar Vulin i sporta i omladine Vanja Udovičić.
PP Media