Pomoć Domu kulture za adaptaciju pozornice i nabavku opreme

Nova Varoš – Ministarstvo kulture opredelilo je putem konkursa 5,5 miliona dinara za komletnu adaptaciju pozornice i nabavku dela opreme u Domu kulture „Jovan Tomić“. Projekat sa oko 1,5 miliona dinara sufinansira i Opština Nova Varoš, a radovi na rekonstrukciji bi trebalo da započnu uskoro, odmah nakon završetka tenderske procedure.

Foto: Varoške novine

-Projekat kompletne sanacije pozornice podrazumeva zamenu „brodskog“ poda, kao i zavesa i draperija na sceni. U planu je i nabavka nove savremene audio odnosno svetlosne opreme – precizira menadžerka projekta Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš za lokalni ekonomski razvoj.

Prema njenim rečima pozornica Doma kulture bi trebalo da zablista u punom sjaju do novembra. Tenderska procedura za izbor izvođača radova je u završnoj fazi, ubrzo sledi potpisivanje ugovora, a rok za završetak posla, kako se očekuje, je 60 kalendarskih dana.

Direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić ističe da je rekonstrukcija pozorinice bila neophodna. Pod na sceni nije menjan petnaestak godina, a draperije i zavese od kada je ovaj objekat otvoren pre gotovo pet i po decenija.

-Projektno ćemo takođe putem nekog od konkursa pokušati da u parterstvu sa lokalnom samoupravom obezbedimo i sredstva za zamenu sedišta u velikoj sali. Time bismo gotovo komletirali rekonstrukciju objekta, koji je jedan od najlepših arhitektionskih zdanja i stecište kulturnih dešavanja u gradu – dodaje Hadžić.

Projekat adaptacije ovdašnjeg „hrama“ kulture je resorno Ministarstvo podržalo na ovogodišnjem konkursu pod nazivom „Gradovi u fokusu“. Na njemu su „zeleno svetlo“ za finansiranje odnosno sufinansiranje iz republičke kase dobila ukupno 33 projekta iz isto toliko gradova i opština, a za čiju je realizaciju država opredelila oko 315 miliona dinara.

Varoške novine i PP Media