Pomoć novovaroškim poljoprivrednicima u nabavci plastenika

Nova Varoš – Opština Nova Varoš i Fondacija „Ana i Vlade Divac“ potpisali su danas ugovor o saradnji na projektu „Divac – poljoprivredni fondovi“, koji podrazumeva subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača u nabavci plastenika. Ukupna vrednost projekta je 3.000.000 dinara, a za bespovratna sredstva vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinastava moći će da konkurišu na javnom pozivu koji će biti raspisan na proleće naredne godine.

Foto: PP Media Prijepolje

Ugovor su potpisali predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i koordinorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Bojana Vujičić. Učešće opštine u ovom projektu je dva, a Fondacije „Divac“ milion dinara.

Vlasnici gazdinstava će moći da računaju na 70 odsto sredstava od ukupne vrednosti investicije, a prednost prilikom dodele subvencija imaće mali poljoprivredni proizvođači, žene, višečlane porodice, materijano ugroženija poljoprivredna domaćinstva, kao i početnici u plasteničkoj proizvodnji.

-Ovo je još jedan od načina kojima pomažemo domaćim poljoprivrednicima da započnu ili unaprede plasteničku proizvodnju, veoma značajnu za novovarošku opštinu, kao i da ih dodatno stimulišemo da ostanu na selu i obezbede bolju budućnost za sebe i svoje porodice – istakao je predsednik Vasiljević nakon potpisivanja ugovora.

Bojana Vujičić iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“ pozvala je poljoprivrednike i poljoprivrednice sa područja opštine Nova Varoš da se prijave na predstojeći konkurs i iskoriste mogućnost da putem subvencija započnu agrarni biznis u povrtarskoj proizvodnji ili povećaju njen obim i produktivnost.

-Za 15 godina koliko se Fondacija bavi ulaganjima u resor agrara, podršku je dobilo više od 1.200 poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji. Subvencionisana je nabavka poljoprivredne opreme, mehanizacije, kvalitetnih grla stoke, plastenika, a ukupni donatorski fond premašio je cifru od 25.000.000 dolara – kazala je Vujičić.

Varoške novine i PP Media