Pomoć za 263 mlada poljoprivrednika

Kroz program podrške zapošljavanju u poljoprivredi koji realizuju opština Trstenik i Regionalna razvojna agencija Zlatibor, uz podršku Švajcarske ambasade, 263 poljoprivrednika, izabrana na konkursu, potpisali su danas ugovore o pomoći za otpočinjanje plasteničke proizvodnje, podizanje zasada malina i kupina i pomoć u vidu podele košnica i rojeva za proizvodnju meda.
Kroz Javno-privatno razvojno partnerstvo u povećanju zaposlenosti i prihoda mladih u sektorima proizvodnje malina, meda, kupina i plasteničkog povrća – novu šansu za zaposlenje dobilo je 263 mladih ljudi iz Trstenika.
“Projekat će se raditi do 2018. godine i uložiće se ukupno oko 14 miliona švajcarskih franaka za nova radna mesta. Prvenstveno će radna mesta odnostiti na mlade ljude, odnosno žene. Do sada je otvoreno oko 3.800 radnih poslova, a namera ambasade je da rade po celoj Srbiji I namravaju da ostanu i dalje u projektu”, rekla je Polin Mentone, zamenica ambasadora Švajcarske u Srbiji.
Prema njenim rečima, Švajcarska nastoji da pruži podršku vecćini opština u Srbiji, a do sada je to urađeno sa 19 opština.
“Sektori u koje se najviše ulaže jesu proizvodnja bobičastog voća, malina, kupina, zatim proizvodnja meda i prerada drveta, nameštaja i turizma”, rekla je Mentone.
Stevan Đakovića, zamenik predsednika opštine Trstenik kaže da je danas značajan dan za njih i da je projekat koji je rađen poslednjih meseci, praktično danas krunisan potpisivanjem ugovora sa 190 korisnika.
“Poljoprivrednici će pokrenuti proizvodnju u povrtarstvu i uzgajanju malina, kupina i pčelarstvu. Opština Trstenik se poslednjih godina suočila sa smanjenjem broja zaposlenih, i ulaganje u poljoprivredu će značiti d aće se stvoriti nova radna mesta”, rekao je Đaković.
izvor: tanjug