Pomoć za samozapošljavanje u Prijepolju dobilo 46 lica

Prijepolje – U Nacionalnoj službi za zapošljavanje Filijali Prijepolje uručeni su ugovori o dodeli subvencija za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, čija je ukupna vrednost 15 miliona dinara. Zahvaljujući udruženim sredstvima NSZ koja je opredelila 9 miliona i opštine Prijepolje koja je za ove namene izdvojila 6 miliona dinara, uručeno je 46 ugovora za samozapošljavanje a četiri poslodavca dobila su subvencije za otvaranje četiri nova radna mesta.

Foto: A.Rovčanin

Salminka Kajević iz Prijepolja, uplovila je u preduzetničke vode i postala poslastičar. Ona kaže da će od novca koji je dobila za pokretanje biznisa nabaviti neophodnu opremu za rad.

– Ova sredstva mi puno znače. Kupiću mašine koje će mi pomoći da proizvodim kvalitetnije i brže kolače – navodi Salminka.

Starosna struktura lica koja su dobila subvencije je raznolika, a ono što posebno raduje je da je i sve više mladih zainteresovane za pokretanje sopstvenog biznisa.

– Petnaest mladih do 30 godina dobilo je subvenciju za pokretanje sopstvenog biznisa, 14 lica je starosne dobi između 30 i 50 godina, dok je 17 lica starije od 50 godina. Raznovrsne su oblasti sa kojima će se oni baviti, od proizvodnje hrane, prerade mleka, izrade pločastog nameštaja i druge. Sve su to delatnosti koje su oni prepoznali na lokalu i otvorili radnje – isitiče Rafeta Hajdarević, direktorka NSZ Prijepolje.

Foto: A.Rovčanin

Cilj lokalne samouprave je da se smanji broj nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kaze predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

– Nadamo se da će svi koji su dobili novac, u budućem periodu proširi biznis i dočekati penziju u svojim firmama. Opština Prijepolje će i naredne godine izdvojiti sredstva za pomoć samozapošljavanja – navodi Popadić.

Foto: A.Rovčanin

Kroz sve programe NSZ Filijale Prijepolje do sada je bilo uključeno 483 lica i u te svrhe utrošeno je oko 120 miliona dinara, što nisu konačna sredstva, jer je još uvek u toku potpisivanje ugovora. Svi javni pozivi, osim onih koji su namenjeni osobama sa invaliditetom koje raspisuje NSZ traju do 30. novembra ove godine ili do utroška sredstava.

Zaključno sa 31. avgustom na evidenciji NSZ Filijale Prijepolje bilo je 11.144 nezaposlena lica, od čega u opštini Prijepolje 3502.

PP Media