Popunjeni kapaciteti pogona u Slobodnoj zoni

Opštinsko veće Priboja koje predstavlja Skupštinu preduzećima „Industrijski parkovi“ i „Slobodna zona Priboj“ održalo je sednicu po prvi put u renoviranim prostorijama upravne zgrade u Slobodnoj zoni. Usvajajući izveštaje o radu ova dva subjekta, veće je konstatovalo da su potpisivanjem novog ugovora o zakupu sa šestim investitorom ispunjeni ciljevi popunjavanja kompletnog postojećeg zatvorenog prostora pogona u Slobodnoj zoni. Na sednici je usvojen i plan investicija za ovu godinu u infrastrukturnom opremanju grinfild prostora zone u ukupnoj površini od 5 hektara.

Zajednički napori Vlade Srbije , RAS i loklane samouprave urodili plodom pa je nedavnim potpisivanjem ugovora sa turskom kompanijom „Fleks akademi“ o zakupu 20.000 kvadrata prostora zaokružen prvi deo plana o maksimalnom iskorišćenju kapaciteta Slobodne zone Priboj.

Skupština Slobodne zone i Industrijskih parkova foto: www.ppmedia.rs

Skupština Slobodne zone i Industrijskih parkova foto: www.ppmedia.rs

– Obaveze koje je preuzeo turski investitor zakupom skoro 20 hiljada kvadrata je da u prvoj godini zaposle 200 radnika a u narednoj godini još dodatnih 150. U Preseraj je stigao još jedan investitor i zakupio hiljadu kvadrata uz obavezu da zaposlo 50 radnika i on ubrzano radi na adaptaciji tog prostora – kazao je pomoćnik predsednika opštine za LER Jasmin Hodžić.

Zacrtani planovi da u Slobodnoj zoni posao pronađe oko 500 radnika, bila bi prema najavama moguća početkom 2019. Kada bi uz kompletno pokretanje proizvodnje kod svih 6 investitora koji su trenutno u procesu priprema, adaptiranja prostora i instaliranja mašina, proizvodnja krenula u punom kapacitetu. Uz zakup prostora i dopremanje mašina turska firma „Flex academy“ koja se bavi proizvodnjom creva, čeličnih cevi, šupljih profila i fitinga, planira da do kraja godine uposli oko 200 radnika.

– Naša firma se već 25 godina uspešno bavi proizvodnjom svih vrsta cevi i ima tržušte u Americi i celoj Evropi. Planiramo da gro naše izvozne proivodnje instaliramo ovde u Srbiji u sledeće 3 godine. Dopremili smo deo mašina i za mesec dana počinjemo proizvodnju dok do leta očekujemo i drugi kontigent mašina gde ćemo uposliti oko 200 radnika ove godine a do kraja sledeće ovde će raditi oko 350 radnika – kazao je direktor turske firme „Flex academy“ Sulejman Karakus.

Popunjeni kapaciteti pribojske Slobodne zone  foto: www.ppmedia.rs

Popunjeni kapaciteti pribojske Slobodne zone foto: www.ppmedia.rs

Uz početak rada u punom kapacitetu kod svih 6 stranih investitora u ovoj godini, očekuje se i pokretanje proizvodnje u Fapovom pogonu Preseraj, koji se nalazi u okviru prostora Slobodne zone i koji sa najvećim Milerovim presama na Balkanu ima najozbiljnije izvozne potencijale i predispozicije za otvaranje novih radnih mesta.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *