Počinje vakcinacija zdravstvenih radnika MMR vakcinom

Počinje vakcinacija MMR vakcinom zdravstvenih radnika u Srbiji, zbog epidemije malih boginja koja vlada od oktobra prošle godine.

Vakcinacijom će biti obuhvaćeni svi zdravstveni radnici rođeni od 1971. do 1989. godine, koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani.

“Obavljena je preraspodela vakcina po zdravstvenim ustanovama i počinje vakcinacija”, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Kako kažu očekuje se i donacija MMR vakcina Svetske zdravstvene organizacije. Vakcine iz donacije biće namenjene onima koji nisu predviđeni za vakcinaciju Pravilnikom o vakcinaciji, a tu spadaju i zdravstveni radnici.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović kaže da je vakcinacija zdravstvenih radnika proistekla na preporuku struke – Republičke stručne komisije za zarazne bolesti i Republičke stručne komisije za bolničke infekcije, ali i na osnovu epidemioloških podataka gde se prati i koliko je među zaraženima zdravstvenih radnika.

“Vakcinisaće se zdravstveni radnici rođeni od 1971. godine do 1989. godine koji su primili jednu dozu vakcina”, naglasila je Jovanović i dodala da je to odgovoran postupak koji će doprineti da se stanje epidemije promeni.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *