Posle Stanjevina i Duboki potok postaje zelena oaza, država rešava problem deponije u Druglićima

Priboj – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Priboju zajedno sa predsednikom te opštine Lazarom Rvovićem i narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem, radove na projektu zatvaranja i sanacije nesanitarne deponije „Duboki potok“, na kojoj se pola veka nepravilno odlagao otpad.

Radovi na sanaciji deponije u Druglićima u punom jeku, foto: A.Rovčanin

Vujović ističe da je reč o jednom od najvažnijih projekata u Priboju, kojim će biti rešen problem deponije koja je 50 godina negativno uticala na životnu sredinu i smetala meštanima.

– Danas je važan dan i za ministarstvo koje vodim i za mene lično, jer je mesecima unazad, otkad smo sanirali deponiju „Stanjevine“ u Prijepolju, moj cilj bio da zatvorimo i pribojsku deponiju. Želim da zahvalim predsedniku opštine i poslaniku Janjuševiću, ali i građanima koji su razumeli potrebe Prijepolja koje je sav svoj otpad privremeno usmerilo ka Priboju. Nismo ih izneverili i u najkraćem roku smo ispunili obećanje. Izgradili smo i transfer stanicu u Novoj Varoši, što je bio preduslov za zatvaranje pribojske deponije. Obezbedili smo i dodatna sredstva za dalekovod, pristupni put i deo vodovodne mreže, izabrali izvođača i u narednim danima kreću radovi. Očekujem da će u proleće biti kompletno osposobljena transfer stanica, gde će se raditi pretovar otpada iz Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši po svim svim standardima – rekla je Vujović, dodajući da se paralelno radilo na izradi projekta za zatvaranje deponije u Sjenici, koja će biti sanirana naredne godine. 

Foto: A.Rovčanin

Prema njenim rečima, najvažniji projekti ministarstva kojim će se rešiti problem upravljanja čvrstim otpadom, jesu moderni regionalni i reciklažni centri. Država će, kako je navela, uložiti u modernizaciju deponije „Duboko“ u Užicu, a gradiće se i regionalni centar u Novoj Varoši.

– Pre dve godine smo postavili visoke ciljeve kada je reč o Zlatiborskom okrugu, jer su se gorući ekološki problemi upravo ovde javili. Nije bilo lako, i mnogi pre nas su odustajali, jer su to višedecenijski problemi, ali mi uspevamo. Lančanice koje smo postavili na reci Lim dobro su se pokazale, sprečavaju da otpad završi u jezeru, i nadam se da ružne slike Potpećkog jezera s početka prošle godine nikada više nećemo imati. Ono što nam u narednom periodu predstoji, paralelno sa realizacijom kapitalnih projekata, jeste edukacija građana. Kada uvedemo EU standarde, neophodno je i da otpad razdvajamo kod kuće, kako bi mogao da ima novu upotrebnu vrednost. Ponoviću da je pribojska deponija jedan od završnih koraka koji će pomoći da se u celom Zlatiborskom okrugu popravi ekološka slika i da se upravlja otpadom na pravilan i odgovoran način – poručila je Vujović.

Foto: A.Rovčanin

Završetak prve faza radova na deponiji, koje izvodi Javno preduzeće za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj, planiran je u decembru, a kompletan projekat vredan je 71,4 miliona dinara, od čega je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 60 miliona, a opštine korisnici –Priboj, Prijepolje, Nova Varoš 11,4 miliona dinara.

Projekat sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije Druglići je samo jedan u nizu projekata koji pomaže i finansira Ministarstvo zaštite životne sredine u cilju rešavanja problema upravljanja komunalnim otpadom u ovom delu Srbije.

– Zahvaljujući podršci ovog Ministarstva,  nesanitarna deponija Stanjevine je sanirana, postavljene su lančanice za sakupljanje plutajućeg otpada, a trenutno se sanira i nesanitarna deponija u Druglićima, sa čijim završetkom ćemo slobodno moći da kažemo, da će tok Lima kroz Srbiju u najvećoj meri biti oslobođen od deponija – istakao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Foto: A.Rovčanin

Narodni poslanik Krsto Janjušević naveo je da je zahvaljujući državi zatvorena deponija Stanjevine te da će zelena oaza i deponija Duboki potok uskoro biti zelena oaza.

– I kao što neki ne mogu da veruju da se ispod zelene oaze na Stanjevinama, krije nekadašnja deponija, takav slučaj će biti i sa deponijom Duboki potok u Druglićima – kazao je Janjušević napominjući da je to sve omogućeno podrškom Ministarstva zaštite životne sredine, koje je na svaki zahtev i projekat opštine Priboj, odgovaralo pozitivno.

Foto: A.Rovčanin

Prva faza radova na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije u Druglićima poverena je Javno preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj.

I kako je zaključila i sama ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, problem rešavanja upravljanja komunalnim otpadom je zahtevan i dug proces, jer čak i kada građani Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, budu imali sve Evropske standarde upravljanja čvrstim otpadom moraće da se edukuju u cilju primarne separacije- otpad će morati da se selektuje kod kuće kako bi kroz reciklažne centre dobio drugačiju upotrebnu vrednost.

PP Media