Potpisan ugovor za gradnju deonice autoputa Požega – Duga Poljana

Prijepolje/Nova Varoš/Sjenica/Požega – U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića u Sjenici je danas potpisan komercijalni ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane, u dužini oko 75 kilometara.

Foto: A.Rovčanin

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije ČRBK (Čajna roud end bridž korporejšen) Zhang Xiaoyuan, a prisustvovala je i ambasadorka Kine Čen Bo.

Predsednik Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima CRBC-a.

Denicom od Požege do Duge Poljane biće nastavljena izgradnja autoputa ka Boljaru na granici sa Crnom Gorom.

Foto: A.Rovčanin

Autoput ide trasom Požega – Arilje – Ivanjica – Boljare u dužini oko 106 kilometara. Kinezi već grade deonicu od Preljine do Požege i već do kraja godine ili početkom januara bi trebalo da bude gotov prvi deo od Preljine do Pakovraće u dužini oko 12 kilometara.

Dužina deonice od Preljine do Požege, na kojoj rade kineski izvođači, duga je ukupno 30,9 kilometara.

Puštanjem u saobraćaj deonice do Pakovraće više se neće stvarati gužve na naplatnoj rampi u Preljini.

Radovi od Preljine do Požege su počeli u maju 2019. godine, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Glavni izvođač na deonici do Požege je kineska kompanija „Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani”, (ČRBK je kćerka firma). Rok za izvodenje radova je 36 meseci.

Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd – Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

PP Media