Opština Prijepolje obezbedila besplatna autosedišta za decu rođenu u 2022. godini

Prijepolje – U Maloj sali Doma kulture, predstavnici opštine Prijepolje u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovali su podelu autosedišta za decu rođenu 2022. kao i praktičnu obuku za njihovo korišćenje.  Obezbeđena je podela 300 autosedišta za šta je opština, preko Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja izdvojila dva miliona dinara.

Foto: A.Rovčanin

Ovo je prvi put da je opština Prijepolje obezbedila besplatnu podelu autosedišta za decu.

– Obzirom na poražavajuće podatke na broj stradale dece kao putnika u saobraćaju i na podatak da je opština Prijepolje u redu opština koje najmanje koriste autosedišta za decu, opština se odlučila da kroz jednu meru Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja izdvoji 2 miliona dinara i obezbedi 300 autosedišta za decu rođenu 2022. godine. Do danas je potpisano 264 ugovora sa mogućnošću da deca koja se rode do kraja godine dobiju autosedište – kaže zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović.

Oni roditelji koji nisu prisustvovali obuci koju smo organizovali, mogu se informisati na sajtu naše Agencije, istakao je Miloš Milekić iz Agencije za bezbednost saobaćaja Republike Srbije.

Foto: A.Rovčanin

Uz podelu autosedišta, za roditelje je organizovana i kratka obuka kako bi znali da pravilno montiraju i fiksiraju sedište u putničkom vozilu. Roditelji su na praktičnom primeru videli koje se to najčešće greške prave prilikom korišćenja autosedišta za decu i na koji način najefikasnije da koriste sedište u zavisnosti od uzrasta deteta.

PP Media