Pred odbornicima u Novoj Varoši Lokalni program zapošljavanja

Nova Varoš – Sednica Skupštine opštine Nova Varoš zakazana za ponedeljak 29. aprila, verovatno će biti poslednja u ovom sazivu i za razliku od većine prethodnih nema obiman dnevni red.

Foto: A.Rovčanin

Osim o izveštaja i predloga programa rada Opštinskog centra za socijalni rad, odbornici će raspravljati i o predlogu odluke o Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Nova Varoš. Ovim programom se između ostalog planira uspostavljanje stalne kontrole kvaliteta vazduha, kao i uklanjanje divnjih deponija širom opštine i redovno čišćenje smeća sa lančance na Limu koja je postavljena pre par godina nedaleko od železničke stanice u Bistrici u saradnji sa ministarstvom ekologije.

Pred odbornicima će se naći i predlog Lokalni program zapošljavalja, za čiju je realizaciju u opštinskog budžetu opredeljeno 13,5 milioan dinara što je 4,5 miliona dinara više nego prošle godine. Ovim sredstvima biće finansirana realizacija programa javnih radova i stručne prakse, dok je deo sredstava opredenjen za sufinansiranje samozapošljavanja u saradnji sa Nacionalnom sužbom za zapošljavanje.

-U 2023. godini ukupan budžet za programe zapošljavanja iznosio je devet miliona dinara, a sprovedeni su programi javnih radova i subvencije za samozapošljavanje zahvaljujući čemu su radno angažovana 102 lica. Realizacijom Programa zapošljavanja u narednom periodu pružiće se mogućnost za dodatno smanjenje broja nezaposlenih za više od 100 lica godišnje, čime će se dati značajan doprinos daljoj tendenciji smanjenja ukupnog broja nezaposlenih na teritoriji opštine Nova Varoš- kaže se u predlogu Lokalnog programa zapošljavanja za 2024-2026. godinu.

Na dnevnom redu sednice Skupštine opštine naći će se i predlog za izradu Plana detaljne regulacije budućeg turističkog naselja „RH Zlatar Luxury Apartments“ koje će imati 35 vikend kuća za odmor turista i gradiće se kod bivšeg RH centra „Zlatar“. Investitor je „Metal Investments Europe“ doo iz Beograda koje je pre tri godine za 2,5 miliona evra od države kupio RH Centar „Zlatar“ i više od četiri hektara na najlepšem delu planine. RH Centar je inače zatvoren 2011. godine i još uvek nije stavljen u funkciju.

Varoške novine i PP Media