Preko 10.000 ljubitelja violine na saborištu u Pranjanima: Pobednik takmičenja Joca Vasić

Pranjani – Prvo veče na Saboru violinista u Pranjanima dobilo je mlade pobednike. Oko deset hiljada ljudi došlo je da podrži trinaest spretnih juniora, koji su ukrstili svoja gudala na centralnoj bini u sred suvoborske varošice. Takmičari iz Srbije, ali i dijaspore publici i žiriju odsvirali su po jednu pesmu i po jedno kolo. Ređali su se šumadijski, vlaški i izvorni tonovi, a onda je žiri ipak morao da oceni izvođače i proglasi najbolje.

Joca Vasić, trinaestogodišnji dečak iz Beča, ali rodom iz po violinistima poznatog sela Piroman kod Obrenovca, dobitnik je nagrade Prva violina.
“Spremao sam se nekoliko meseci za ovo takmičenje i veoma mi je drago što sam prvi koji je dobio ovo priznanje. Ono će mi samo biti dalji motiv i podsticaj da vežbam još više i upornije i da postanem poznati violinista”, rekao je Joca koju violinu svira od svoje šeste godine.
Zlatna violina na Prvom saboru violinista u takmičenju za mlađe kategorije otišla je u ruke Bobana Vasića, takođe mladog Piromanca, koji je maestralno odsvirao pesmu “Da zna zora”, a potom i “Šiletovo kolo”.

“Violina je moj život od malih nogu. Prezadovoljan sam što konačno postoji i Sabor za nas, da možemo da pokažemo šta znamo”, kaže Boban.
Šarenolik repertoar preovladavao je na prvoj takmičarskoj večeri, a publika je uživala i u zvucima vlaške violine. Ognjen Janjić iz sela Duboka, kod Kučeva oduševio je žiri izvođenjem “Stare Vlajne” i u njegove ruke otišla je nagrada za najbolje odsvirano kolo.
“Dao sam sve od sebe. Ovo je prvi sabor za nas violiniste i vežbao sam mesecima. Želeo sam da predstavim kraj iz kog dolazim, pa sam zato izabrao vlaške numere koje publika i nema toliko često priliku da čuje”, kaže Ognjen koji pohađa muzičku školu.

Adrijan Mašić u Pranjane stigao je iz Beča. Za ovog desetogodišnjeg violinistu kažu da je čudo od deteta i svojim muziciranjem pobrao je brojne simpatije, a ni žiri nije ostao imun na njegov talenat i on je dobio nagradu za najbolje odsviranu pesmu “Srećo moja, moje zlato”.

“Sviranje na violini mora da se vežba neprestano, ne sme da se napravi pauza. To morate mnogo da volite, i da vam zbog toga nije teško da provodite sate i sate sa ovim instrumentom”, rekao je Adrijan.
Ipak, i Šumadija je imala svog predstavnika na pobedničkom postolju, jer je nagrada za najizvornije muziciranje pripala Igoru Pejoviću iz Ivanjice.
Nije bilo ni malo lako, svi takmičari su bili odlični i dugo se spremali, tako da mi je izuzetno drago što je ova nagrada pripala meni. Dolazim sigurno i na sledeći Sabor”, izjavio je Igor.
Proglašenjem pobednika, uživanje uz kvalitetnu muziku u Pranjanima na prvom Saboru violinista nije bilo gotovo, jer je svoj koncert održao Milanče Radosavljević, čiji hitovi pogađaju u srce i dušu.
Drugog saborskog dana na programu je takmičenje seniora, a muke za stručni žiri tek predstoje jer su svoje učešće prijavili pravi virtouzi.

Izvor RINA i PPmedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *