Prekograničnom saradnjom do evropskih sredstava

“Evropa za kulturu, kultura za Evropu”, naziv je projekta prokogranične saradnja Srbije i Crne Gore finansiranog od strane Evropske unije koji udruženim snagama realizuju po jedna javna ustanova i nevladina organizacija iz Prijepolja i Bijelog Polja. Ukupna vrednost projekta je 153 hiljade evra, od toga Evropska unija je izdvojila 130 hiljada evra dok su partnerske organizacije obezbedile ostatak novca.Glavni ciljevi projekta su doprinos povećanju kvaliteta i kvantiteta međunarodne saradnje kroz promociju koncepta interkulturalizma te promocija autentičnih multikulturalnih vrednosti.

Abaz Dizdarević, Sadija Hodžić i Dragoljub Zindović, foto: www.ppmedia.rs


Projekat realizuju sa jedne strane prijepoljska Biblioteka „Vuk Karadžić“ i udruženja građana Limski darovi dok su partneri iz Bijelog Polja Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ i nevladina ogranizacija „Stihom govorim“. Tokom predstavljanja projekta u ovdašnjoj Biblioteci rečeno je da će se realizacija projekta u Prijepolju obuhvatiti Umetnički festival «Lim Vodeni žig polimskih gradova», IT obuku i digitalnu biblioteku zavičaja.
“Od ostalih ciljeva koje ćemo postići tokom realizacije programske aktivnosti treba izdvojiti regionalno povezivanje stvaralaca i festivala kao i razmenu kulturnih dobara, afirmaciju pisane reči te borbu protiv predrasuda i kultura kao sredstva za postizanje mira i tolerancije u regionu”, kazala je mendžerka projekta Sadija Hodžić.
Podrška u realizaciji ovog projekta stigla je i od lokalnih samouprava Prijepolja i Bijelog Polja.
“Mi živimo na prostoru gde je kultura osobena, značajna, specifična i važan deo društvene nadgradnje pa će svakako svi projekti iz oblasti kulture naići na podršku i pomoći će nam da se međusobno povežemo. Mi smo dugo vremena bili jedan jedinstven kompaktan prostor i sada nam trebaju svi projekti koji će nas ponovo integrisati i povezati”, ističe predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *