Prijepolje: Poljoprivrednici “beže” od opštinskog zemljišta

U opštini na Limu iz godine u godinu bezuspešno se ponavljaju konkursi za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup. Pa tako namera države, da kultiviše i privede nameni ogromne površine poljoprivrednog zemljišta sa kojima raspolaže, nikako da zaživi u praksi, bar ne kada je u pitanju opština Prijepolje.
Po veoma povoljnim cenama, poljoprivrednicima su ponuđene u zakup poljoprivredne parcele u državnoj svojini, ali interesovanja skoro da i nije bilo. Shodno zakonskoj obavezi, Opštinska uprava raspisala je konkurs i ponudila u zakup 116 parcela ukupne površine od oko 200 hektara. Reč je uglavnom o nepristupačnim, zapuštenim i zakorovljenim parcelama u čije je kultivisanje i privođenje nameni bilo potrebno uložiti značajna finansijska sredstva koja poljoprivrednici ili nemaju ili neće da izdvoje.Na konkurs su se prijavila samo dva lica, međutim ni ona nisu ispunjavala tražene uslove.

Poljoprivredni proizvođači radije se opredeljuju za zakup privatnog zemljišta, foto: www.ppmedia.rs


U Službi za poljoprivredu navode više razloga za ovakav odnos poljoprivrednika prema zemljištu, a jedan od značajnih su i nedefinisani imovinsko-pravni odnosi za zemljište koje su nudi u zakup te zbog toga poljoprivrednici nemaju baš preteranog poverenja te se radije odlučuju za zakup privatnog zemljišta.
PP Media