Priboj dobija modernu toplanu na biomasu

Priboj će naredne godine imati  novu gradsku toplanu na biomasu, snage 8 megavata. Ugovor sa konzorcijumom „Južna Bačka“ iz Novog Sada, u sredu je u Ministarstvu rudarstva i energetike  u Beogradu, potpisao Zoran Ratković, direktor JP Toplana u prisustvu Saše Vasilića, zamenika predsednika opštine Priboj, pomoćnika ministra rudarstva i energetike Miloša Banjca i Zorana Predića, državnog sekretara u istom ministarstvu.

Direktor JP Toplana Zoran Ratković i Saša Vasilić zamenik predsednika opštine Priboj

– Ovo je veliki dan za opštinu Priboj, region, pa i Srbiju, jer smo uz Mali Zvornik, prva opština u Srbiji koja je će dosadašnja fosilna goriva zameniti biomasom. Uz  ekološki efekat, koji takođe nije zanemarljiv, građani će dobiti kontinuirano 24-satno  kvalitetno i značajno jeftinije grejanje, jer će plaćati onoliko koliko budu trošili, a ostvariće se i značajne uštede u budžetu Opštine – rekao je Vasilić i dodao da sada postoje mogućnosti  za  priključenje novih potrošača, kako individualnih tako i stambenih jedinica, do sportske dvorane i buduće kasarne Vojske Srbije.

-Umesto mazuta sada ćemo koristiti drvenu sečku, koju obezbeđujemo u našoj opštini,što  omogućuje i upošljavanje ljudi ovog kraja – naglasio je Vasilić.

On navodi da je plan lokalne samouprave da se u sledećoj fazi energetske  efikasnosti pomogne i vlasnicima individualnih domaćinstava u gradskom i prigradskom delu, sa nabavkom adekvatnih ložišta, koja će uz manju potrošnju energenata povećati kvalitet grejanja, ali poboljšati i ukupnu ekološku sliku grada odnosno kvalitet vazduha.

-Izgradnjom  gradske toplane na biomasu zamenićemo kotlove stare preko 40 godina,a uradiće se i novi toplovod i podstanice,što će olakšati i nama posao,ali potrošačima omogućiti kvalitetnije i jeftinije grejanje – rekaoa je Zoran Ratković, direktor JP „Toplna“  i dodao da će toplana biti snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. 

Plan je  da  nova gradska toplna  bude u funkciji od grejne sezone 2021/22.godine.

Izgradnja toplane  koštaće 5.250.000 evra,  a  sa zamenom toplovoda i podstanica. Projekat će koštati blizu sedam miliona evra, od čega 16,5 odsto finansiraju nemačka i švajcarska vlada, dok je ostatak dugoročni kredit kod nemačke Razvojne banke КfV uz minimalnu kamatnu stopu od 1,1 odsto i grejs periodom od dve godine.

Inače, u Priboju je već dosta urađeno na poboljšanju energetske efikasnosti kada je grejanje u pitanju. U OŠ „Branko Radičević“ instalirana je kotlarnica na biomasu, odnosno pelet snage 0,9 MW, koja zagreva školu, vrtić u ovom delu grada i zgrade Opštinske uprave i Doma kulture. U školskom kompleksu u novom delu grada, prošle jeseni, u funkciju je puštena i novoizgrađena toplana na drvnu sečku snage od 1,8 MW, koja pored 4 škole zagreva i prostorije ambulante i dispanzera Doma zdravlja u Novom Priboju, dok je u OŠ „Nikola Tesla“ u Pribojskoj Banji instaliran kotao na pelet snage 0,25 MW.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *