Priboj: Fapovi radnici pozivaju Rvovića da povuče ostavku

Udruženje za zaštitu radnika Fapa oglasilo se saopštenjem za javnost nakon niza sastanaka koje su održali u Vladi Republike Srbije zajedno sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem i narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem. Da je Rvović jedan od retkih predsednika opština u Zlatiborskom okrugu koji uživa ugled i veliko poverenje meštana u svojoj sredini pokazuje između ostalog i poziv ovog udruženja upućen njemu sa ciljem da povuče ostavku datu na mesto predsednika opštine krajem prošle godine. Iz ovog udruženja smatraju da eventualno uvođenje Privremenih mera neće nikom doneti ništa dobro. Saopštenje za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja za zaštitu radnika Fapa Miroslam Mršević prenosimo u celosti.

Fapovi radnici pozvali predsednika opštine Lazara Rvovića da povuče ostavku datu na mesto predsednika opštine Priboj


Obaveštavamo javnost Priboja i sve radnike FAP-a da su se na sastancima u Vladi Republike Srbije koje su vodili predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i narodni poslanik Krsto Janjušević postignuti načelni dogovori o sledećim pitanjima:
1.Fond za razvoj će uplatiti FAP-u sredstva za isplatu zaostalih zarada od aprila do jula 2016. koje će biti isplaćene do 01.02. 2017. radnicima FAP-a
2.Uplate svim radnicima doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje po zaključku Vlade Republike Srbije od 31.03. 2016. će biti završeno do 01.02.2017. za sve radnike FAP-a
3.Vlada Republike Srbije će dati garanciju da će se podsticajna sredstva za otpočinjanje novih poslovnih aktivnosti u iznosu od 100 evra po godini radnog staža uplatiti mesec dana po usvajanju UPPR-a za sve radnike FAP-a koji su ostali bez posla
4.Posle uplate zaostalih zarada radnicima FAP-a , kao i povezivanja radnog staža stiču se uslovi za usvajanje UPPR-a , dolaska Vojske Republike Srbije i promenu svih upravljačkih struktura FAP-a što će biti završeno do početka marta 2017.
5.Zbog niza zakonskih propusta , neracionalnog trošenja novca , aktivnog miniranja realizacije ugovora predsednika opštine sa radnicima FAP-a , dovođenje penzionisanih lica u obezbeđenje koje FAP ne može izdržati finansijski , insistiraće se na smenama menadžmenta FAP-a , na zakonom predviđen način ne dovodeći u pitanje funkcionisanje FAP-a i dolazak Vojske Srbije.
Posle svih negativnih iskustava sa prethodnih sastanaka , čije se odluke nisu realizovale , dogovoreno je da će delegacija sa predstavnicima radnika do kraja nedelje otići u Beograd da se gore navedeno potvrdi sa verifikovanim organima Republike Srbije. Po povratku će se izdati zvanično saopštenje , potpisano od svih relevantnih institucija i predstavnika radnika .
Udruženje za opstanak radnika FAP-a je za ostanak svih institucija opštine , za povlačenje ostavke predsednika opštine i protiv uvođenja privremenih mera , ako će to uticati na realizaciju potpisanih ugovora sa radnicima FAP-a.
Molimo radnike FAP-a da sačekaju kraj nedelje pa da tek na osnovu ishoda sastanka u Vladi Srbije , donesu odluku da li će ili ne tužiti opštinu Priboj ili FAP. U slučaju da se ne potvrdi ispunjenje gore navedenih tačka udruženje će angažovati advokata koji će u ponedeljak 30.01. primiti radnike koji su oštećeni po zakonu o radu i legalno potpisanim ugovorima. Udruženje zadržava pravo da protestuje na zakonom propisan način u slučaju da bilo ko pokuša da dogovor u Vladi Republike Srbije izigra.
PP Media