Informativna sesija o podršci poljoprivrednicima

U organizaciji programa Evropski PROGRES u opštini Prijepolje održana je informativna sesija o dodeli bespovratne pomoći zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim udruženjima. Cilj informativnih sesija je upoznavanje predstavnika zadruga i udruženja sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu do kriterijuma za izbor korisnika.
Pravo učešća na konkursu imaju poljoprivredne proizvođačke grupe registrovane do 2014. godine kao zemljoradničke zadruge ili kao poljoprivredna udruženja na teritoriji 34 lokalne samouprave obuhvaćene programom Evropski PROGRES, koje imaju najmanje deset članova u aktivnom statusu i ne koriste podsticaje po istim osnovama od državnih institucija ili drugih donatora, rečeno je na sesiji.
„Podrška će se realizovati u dve faze. Prva faza se odnosi na jačanje kapaciteta zadruga i udruženja i obuhvata veći broj korisnika, a biće realizovana kroz program obuka i studijsko putovanje u Evropsku uniju. Druga faza se odnosi na namensku podršku za uvođenje inovacija i širenje tržišta i biće ograničena na manji broj proizvođačkih grupakoje su pokazale najveće potencijale tokom prve faze podrške“, kazao je saradnik za razvoj privrede programa Evropski PROGRES Mladen Cvetanović.
Program podstiče poljoprivredne proizvođačke grupe sa članovima iz marginalizovanih grupa, uključujući Rome i žene da učestvuju, u skladu sa načelom ekonomskog osnaživanja i socijalnog uključivanja.
Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 280.000 evra, od čega 80.000 evra za prvu fazu programa i 200.000 evra za drugu fazu. Rok za podnošenje prijava je 22. januar 2016. godine. U program Evropski PROGRES pored Prijepolja uključene su i opštine Priboj i Nova Varoš, kao i mnogi drugi gradovi i opštine jugozapadne i jugoistočne Srbije.
PP Media