Priboj, grad poezije

Priboj – Sedmi, po redu, festival „Dani Danila Lazovića“, ove godine održava se od 22. do 25.oktobra u Priboju, gradu u kome je rođen ovaj veliki glumac i u koji se rado vraćao, a meštani su ga uvek dočekivali sa osmehom, ponosom i raširenih ruku.

U Priboju otvoren sedmi festival Dani Danila Lazovića, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Ovogodišnji slogan festivala glasi „Poezija su ljudi“. Možda, baš ovaj slogan, više nego ijedan ranije, oslikava suštinu poezije i misiju festivala. Danilo Lazović, bard srpskog glumišta, čije ime, delo i umetničku veličinu slavi festival, najbolji je primer da su ljudi poezija. Oni je stvaraju i govore, prenoseći magiju umetnosti.

Ovogodišnji festival, baš zbog toga, okrenut je ljudima, njihovim životima, problemima, radostima i svemu onome što život jeste. U tome je presudna uloga umetnosti i poezije. Prepoznati, oplemeniti i opomenuti da je život dar, a umetnost njegov najbolji prijatelj.

Kao i prošlih godina, publika će biti u prilici da vidi vrhunska pozorišna ostvarenja, prisustvuje razgovorima sa najistaknutijim dramskim umetnicima, prati interesantne radionice, pogleda izložbe i podrži mnogo mladih studenata iz zemlje i regiona koji dolaze da se nadmeću u govorenju poezije.

PP Medi i B92