U prijepoljskom Muzeju otvorena izložba posvećena mozaicima

Prijepolje – U četvrtak je u prijepoljskom muzeju otvorena izložba „MOSAIC IMAGE – mozaici, crteži i objekti“ autora Olivere i Ivana Pavića. Nakon otvaranja izložbe Olivera Gavrić Pavić održala je predavanje sa fotoprojekcijom  u cilju promocije publikacije „Mozaik u Srbiji 1950–2015“.

Foto: A.Rovčanin

Izložba MOSAIC IMAGE predstavlja radove dva autora, Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića, likovna umetnika iz Beograda, koji se izražavaju u različitim likovnim medijima, ali ih najviše povezuje rad u tehnici mozaika.

– Na izložbi je predstavljeno 35 mozaika, crteža i objekata. Prateći materijal izložbe se sastoji od 9 plakata koji prikazuju primenu mozaika u eksterijeru i enterijeru, daju pojedinačna objašnjenja nekih radova i analizu umetničkih opusa dva autora – kaže Ivan Pavić, autor izložbe.

Foto: A.Rovčanin

Zajedničke izložbe mozaika bračnog para Pavić započete su još u okviru rada Umetničke grupe Ametist koja je osnovana 2001. godine kroz koju su prošli gotovo svi mozaičari Srbije, Crne Gore, pa i gosti iz Makedonije i Hrvatske. Ametist je osnovana s ciljem da vrši popularizaciju mozaika.

Prema rečima Olivere Gavrić Pavić , u knjizi „Mozaik u Srbiji 1950-2015“ pomenut je i Tanasije Stojić koji je zaslužan za mozaik u hotelu Mileševa.

Izložba „Mozaik image“  se u prijepoljskom muzeju može pogledati u narednih mesec dana.

PP Media