Pribojci umesto u FAP, idu u maline

I ove godine značajan prihod za građane Priboja je novac koji će zaraditi branjem malina. Mnogi će ove godine brati u svojim malinjacima, pošto je više zasada malina, ali kako je ovogodišnji majski sneg prepolovio rod u planinskim selima, dosta Pribojaca i dalje bere maline za dnevnicu. Najviše ih radi u Arilju i okolini, gde ima i najviše zasada maline.

Dnevnica je slična, 15 evra ili 30 dinara po ubranom kilogramu, ali se uslovi rada razlikuju.

Većina poslodavaca nudi stan i hranu. Ustaje se, rano ujutro, oko pet sati, u šest su radnici već u malinjaku. Sa dve do tri kraće pauze za doručak, ručak i eventualno kafu, bere se do mraka, do 21 čas. Ako se iz nekog razloga, (kiša ili nešto drugo), ne radi u malinjaku, radnici obavljaju druge poslove na imanjima, u štali, oko stoke, pripremi sena i slično. U maline su iz Priboja otišli i muškarci i žene, mlađi i stariji, čak i deca.

„Zadovoljan sam bio uslovima rada prošle godine, pa sam opet došao kod istog gazde. Plaća se 30 dinara po ubranom kilogramu, prosek branja je oko 50-60 kilograma. Oni najveštiji, u rodnim malinjacima, mogu da naberu i do 100 kilograma. Radi se, ali ti niko ne visi nad glavom“, kaže Dragoljub Šalipur, Pribojac sa visokim obrazovanjem koji tokom godine radi kao radijski voditelj jednog lokalnog radija.

„Ove godine smo u maline otišle i ja i sestra. Otac je ostao bez posla u FAP, ja sam nedavno završila fakultet, sestra tek upisala, posla u Priboju nema, pa treba zaraditi makar nešto novca za prvu godinu studija. Nije bilo lako, ali smo izdržale 15 dana“, kaže Danijela, koja je sa mlađom sestrom brala maline u Arilju.

„Drug i ja smo u maline otišli da zaradimo za more. Bili smo tri dana pa nisu bili zadovoljni jer su rekli da je drugar sporo brao. Meni su rekli da mogu da ostanem, ali sam se i ja vratio, Glupo mi bilo zbog njega, prepričava iskustvo iz malina E.D.“, učenik iz Priboja, koji je ove godine završio osmi razred.
Izvor: danas