Pribojci zavrnuli rukave i očistili obalu Lima

Priboj – Nakon što su se prošle godine na inicijativu udruženja Hrast, pridružili kampanji “Zavrni rukave” i uspešno očistili par lokacija, Pribojci su i ove godine u nedelju zavrnuli rukave i očistili obalu Lima, između mostova u Novom Priboju, od smeća.

Foto: A.Rovčanin

Možda kao građani i pojedinci ne možemo promeniti sistem upravljanja otpadom u mestu u kome živimo ali umesto pasivnog posmatranja i eventualnog izražavanja nezadovoljstva po društvenim mrežama povodom nepovoljnog stanja u našoj životnoj sredini, možemo zavrnuti rukave,ukloniti neki papirić sa staze pored Lima kojim se toliko ponosimo i poslati poruku da ipak može da se napravi neki pomak. To su i učinili građani Priboja, pedesetak njih, koji su se u nedelju priključili kampanji “Zavrni rukave”. Sa rukavicama, kesama, po prilično hladnom vremenu, očistili su obalu Lima od smeća koje svi mi proizvodimo.

-Zadovoljna sam odzivom. Možda nam baš vreme ne ide na ruku ali zanemarićemo to jer je u prirodi uvek lepo. Imamo dosta mališana što je super, jer od malih nogu mogu da se uče nekim pozitivnim primerima. Ekipa nam je super – priključili su nam se radnici Komunalnog preduzeća, planinari, prosvetni radnici…. Samo je važno, za početak, uključiti se i razvijati svest o problemima u ekologiji- ističe Milica Mališić, vođa lokacije.

Foto: PP Media Prijepolje

Nije važno ko organizuje akcije sve dok se nešto radi i podiže svest o tome da ako ništa, ne treba da prljamo našu okolinu- poručuje Saša Bjelić, učesnik akcije.

-Prošle godine smo čistili na inicijativu udruženja Hrast, ove godine nas je Milica pozvala i priključili smo se. U krajnjoj liniji, nebitno je ko je organizator. Uglavnom se radi o istim ljudima. Nadamo se da ćemo našim činjenjem doprineti tome da nas bude više ili još bolje – doprineti tome da se manje prlja. Bude lepo mesec dana nakon čišćenja, dok traje malo ta griža savesti a onda se sve vrati na isto- objašnjava Saša.

Foto: PP Media Prijepolje

Ko je nadležan za održavanje priobalja Lima? Jasan odgovor na ovo pitanje i vršenje datih nadležnosti bi verovatno popravilo sliku koju svakodnevno viđamo na stazi.

-To je uvek izgovor za JKP Usluga. Znam da imaju malo radnika i puno posla, ali, ukoliko bi s vremena na vreme pokrenuli neke akcije, mi bi smo se priključili. Pitanje nadležnosti mora da se reši da bi se jasno znalo ko održava ovaj deo oko Lima. Činjenica je da radnici komunalnog čiste po potrebi, pred Limsku regatu i druge manifestacije ali poželjno je da se dodatno angažuju a građani da ne prljaju. Ne govorimo samo o podizanju svesti o značaju životne sredine već o kulturi življenja u gradu. To je proces i ne uči se preko noći. Učimo to u obrazovnim institucijama pa i u porodici- za početak da ne prljamo a onda ćemo naučiti i da čistimo- poručuje Bjelić.

Odgovornost je na svima nama, ističe Emir Vražalica.

–  Iskoristiću priliku da pošaljem poruku. Pre svega, najmlađim : čistite, ovo je vaš grad. Znam da ste ljuti, buntovni, ali pokažite bunt tako što ćete smeće baciti u korpu. Nastavnici: razumem da su  plate možda male i da ste nezadovoljni, ali pričajte klincima, organizujte akcije čišćenja, pošumljavanja. Radnici komunalnog: radite svoj posao, nema vas dovoljno, okej, tražite više radnika, veće plate…Opština : dobili smo novu vlast, hajde u narednih 4 godine da imamo razloga da vas hvalimo…I ako ovo nije dovoljno, neka nam bar proradi inat : bio sam u Hrvatskoj, u Albaniji. Čistije je tamo nego kod nas. Hajde makar iz inata da očistimo, da ne bude kod njih čistije nego kod nas – kroz osmeh ali iz srca, zove Vražalica.

PP Media