Prijepoljac Emir Hašimbegović konstruisao GSM-SMS vagu za merenje prinosa meda u košnicama

Prijepolje – Emir Hašimbegović iz Prijepolja, inače elktroinžinjer po struci, konstruisao je gsm-sms vagu koja meri prinos meda koji pčela unosi u košnicu. Digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka meda i obaveštava vlasnika putem sms poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim za vreme vanrednog stanja kada su mnogi pčelari bili onemogućeni da obilaze pčelinjake.

Emir Hasimbegović konstruisao GSM vagu, foto: A.Rovčanin

Hašimbegović se tek od skora bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takve vage, ali želeo je da konstruiše sam svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm-sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku – okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni donos meda.

– Radi se o savremenom elektronskom uređaju koji ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže svoje pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate sta se u njima dešava – kaže Emir Hašimebegović.

Vaga koja meri stanje meda u košnicama, foto: A.Rovčanin

Zainteresovani pčelari gsm-sms vagu mogu pazariti po ceni od 190e. Prema Hašimbegovićevim rečima, uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog ‘’made in’’ Prijepolje prozivoda.

PP Media